27. septembar 2023 14:00

Marija Labović: Srbija je evropska turistička destinacija koja se prva oporavila

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marija Labović: Srbija je evropska turistička destinacija koja se prva oporavila

Foto: TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

BEOGRAD - Turizam Srbije ostvario je u prethodnoj godini i prvom delu ove godine značajne rezultate i postavio je na prvo mesto u Evropi kao turističku destinaciju koja se najbrže oporavila, istakla je danas direktorka Turistička organizacija Srbije (TOS) Marija Labović, otvarajući 13.Turistički forum Srbije u Nišu, gde je obeležen Svetski dan turizma, 27. septembar.

"Takvi rezultati su produkt zajedničkog rada celokupne turističke privrede Srbije i zahtevaju mnogo pažnje i dodatnog ulaganja uz praćenje svetskih trendova u budućnosti, kako bismo opravdali i nastavili uspešno da razvijamo Srbiju kao turističku destinaciju", poručila je Labović.

Na manifestaciji se okupio veliki broj lokalnih turističkih organizacija i predstavnike turističke privrede iz cele Srbije, a održana su predavanja renomiranih stručnjaka o najaktuelnijim temama kao što su "Pozicija Srbije kao turističke destinacije u regionu i svetski trendovi u turizmu", zatim "Experience Serbia: Otkrivanje potencijala destinacija kroz digitalni marketing", "Mora li destinacija da bude brend?" i "Održivi razvoj i zelene investicije u turizmu", saopšteno je iz TOS.

Svetska turistička organizacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma jer je na taj dan 1970. godine u Meksiku usvojen Statut te organizacije.

Svetski dan turizma se obeležava sa ciljem razvijanja svesti međunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, političkih i ekonomskih vrednosti.

Ovaj datum je ujedno i datum kada se na severnoj hemisferi zvanično završava, a na južnoj hemisferi zvanično započinje turistička sezona.