19. decembar 2023 11:29

Nakon rekonstrukcije, Kula motrilja u Novom Pazaru otvorena za posetioce

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nakon rekonstrukcije, Kula motrilja u Novom Pazaru otvorena za posetioce

Foto: TANJUG/IRFAN LIČINA

BEOGRAD - Simbol Novog Pazara, Kula motrilja iz 16. veka rekonstruisana je i prvi put će biti otvorena za javnost.

Arheolog novopazarskoj Muzeja "Ras", Mustafa Baltić, rekao je Tanjugu da je ovo zdanje podjednako važno danas, kao što je bilo i pre pet vekova.

"Kula motrilja je simbol Novog Pazara, nalazi se na samom trgu u ovom gradu i ona je najvažnija tačka, najvažnije mesto u čitavom gradu. Kula motrilja je možda sada važnija nego što je mogla biti važnija u nekom istorijskom periodu. Kula motrilja danas je glavno mesto okupljanja. U trenutku kada je ona građena njen zadatak je bio čuvanje Bedema, od zapadne do severoistočne tabije. U mirodovsko doba važno je bilo da se sa ovog mesta posmatraju grad i sve promene u gradu. Posmatralo se na čitav grad koji je građen od drveta, pa se posebno posmatralo da li negde ima požara", objašnjava Baltić.

On napominje da će Kula motrilja, koja je u prošlosti bila strateški važno mesto, nakon rekonstrukcije biti muzej ali i mesto kulturno-umetničkih događaja.

"Nakon rekonstrukcije i otvaranja Kule motrilje za javnost, ona je sada prilagođena tome da se posetioci upoznaju sa njenom tadašnjom funkcijom i životom grada u tom trenutku. Motrilja je i prostor i mesto budućih kulturno-umetničkih događaja. Sa druge strane ona je tada, kada je bila najznačajnija u 18. veku, bila strateški važno mesto. Građena je nakon Bečkog rata, ojačana je posebno nakon Banjalučkog rata, to se može povezati i sa ostalim delovima tvrđave koji su tada obnavljani", izjavio je Baltić.

Kula motrilja je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Oduvek je predstavljala svojevrstan muzej na otvorenom. Njena untrašnjost, od skoro, takođe.

"Svaki sprat nosi neku svoju poruku, na jednom od etaža imamo izložene predmete iz novopazarskog Muzeja koji su pronađeni prilikom arheoloških iskopavanja na prostoru Novopazarske tvrđave i koji nam govore bolje o životu osmanlijskih vojnika u trenutku kada je grad funkcionisoa kao takav. Imamo izložene eksponate od jatagana, sablji, vojničkih insignija pa do običnih stvari kao što su lule koje su vojnici stalno koristili. Izložena je i lutka koja nam približava vojnika sa početka 18. veka", rekao je arheolog Mustafa Baltić.

U sanaciju i rekonstrukciji Kule motrilje uloženo je više od 26 miliona dinara, oko 23 miliona opredelilo je Ministasrtvo trgovine, turizma i telekomunikacija.