19. decembar 2023 11:33

Festival božićnog kolača "Česnica" održava se 21. decembra u Zrenjaninu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival božićnog kolača "Česnica" održava se 21. decembra u Zrenjaninu

Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIĆ

ZRENJANIN - U Zrenjaninu u Salonu Narodnog muzeja tog grada, u četvrtak, 21. decembra biće održan Festival božićnog kolača "Česnica", najavila je Turistička organizacija Srbije (TOS).

Festival je osmišljen kao jednodnevni događaj na kojem će biti predstavljeni božićni kolači nacionalnih zajednica koje žive na području Srbije.

"Ideja organizatora je da na festivalu budu predstavljeni božićni hlebovi, kolači i česnice napravljeni prema običajima i tradiciji različitih nacionalnih zajednica i na taj način bude predstavljena njihova kultura i kulturno nasleđe", navodi se u saopštenju..

TOS naglašava da je Festival božićnog kolača prva manifestacija ove vrste u Srbiji i na širem području Zapadnog Balkana, a da je njen cilj isključivo promocija nematerijalnog kulturnog nasleđa brojnih etničkih zajednica, prezentacija zajedničkog nasleđa i zajedničkih kulturnih vrednosti.

Navodi se i da je viševekovna tradicija obrednog božićnog kolača, božićnog hleba i česnice karakteristična za mnoge narode, jer je on simbol zajedništva, porodice i temeljnih vrednosti koje su zajedničke brojnim državama i nacijama.

Podseća se da je Prvi festival božićnog kolača održan 26. decembra 2022. u Beogradu i na njemu su prikazani božićni kolači iz desetak zemalja - Engleske, Španije, Rusije, Čilea, Slovačke, Nemačke, Belgije, Finske, Irske, Francuske, kao i kolač koji se služi za Božić na karispkim ostrvima kao i nekoliko varijanti srpske česnice.

Ovu manifestaciju koja počinje u podne, organizuju Udruženje građana Kancelarija za kulturnu diplomatiju i Narodni muzej Zrenjanin, uz podršku Grada Zrenjanina i Turističke organizacije toga grada.