25. februar 2024 14:43

Husein Memić: Sajam turizma odlična prilika za unapređenje ponude i saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Husein Memić: Sajam turizma odlična prilika za unapređenje ponude i saradnje

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministar turizma i omladine Husein Memić ocenio je danas da je ovogodišnji Sajam turizma u Beogradu protekao u najboljem redu uz tradicionalno veliki broj posetilaca, kao i da je ova manifestacija bila prilika da se razgovara o unapređenju ponude i saradnje.

Među najvažnijima razgovorima istakao je onaj sa Olgom Kefalogiani, ministarkom turizma Grčke, zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma turizma, o jedinstvenom TAG sistemu za naplatu putarine i romingu.

Danas je poslednji dan 45. Međunarodnog sajma turizma čiji je zemlja partner bila Grčka i koji je okupio oko 400 izlagača iz 27 država.

"Sajam je bio odlična prilika da razgovaramo sa predstavnicima turističkih organizacija, turističkim radnicima, predsednicima opština i gradonačelnicima. Utisak svih izlagača je da je Sajam protekao dosta bolje nego prošle godine, danas je poslednji dan pa ćemo sačekati presek, prošle godine je bilo oko 40.000 posetilaca sa kupljjnom ulaznicom", rekao je Memić za Tanjug.

Osim Grčke, kao zemlje partnera, na sajmu je bilo predstavnika Crne Gore, Republike Srpske, Angole, Republike Sao Tome i Principe.

"Najkonkretnije razgovore vodili smo sa predstavnicima Grčke, sa ministarkom turizma Olgom Kefalogiani. Pričali smo o važnim temama, s obzirom da mi imamo problema sa Bookingom i sivom zonom a oni imaju dosta iskustva, naši saradnici već rade na tome kako da implementiramo njihov dobar primer kako su oni uspeli da reše taj problem", rekao je on.

"Pričali smo i o jedinstvenoj naplati putarine, o jedinstvenom TAG sistemu jer najveći deo građana Srbije leto provodi u Grčkoj, zato smo razgovarali i o romingu. Verujem da ćemo ono o čemu smo razgovarali u narednom periodu uspeti i da rešimo. Na ovom Sajmu imali smo dosta influensera iz Grčke, pokazali su mi koliko oni promovišu Sajam. To je budućnost i drago mi je da oni prepoznaju Međunarodni sajam turizma u Beogradu i da dolaze i bez naših poziva“, naveo je Memić.

Govoreći o zimskoj sezoni u Srbiji, on je ocenio da je povećan priliv turista, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama u planinskim centrima Srbije.

"Nije bilo snega, ali je bilo lepog vremena. Pribojavao sam se da će to što snega nema u dovoljnim količina rezultirati i izostankom turista. Međutim, nije tako. Već sada u januaru imamo 10 odsto više stranih turista nego u januaru prošle godine i 28 odsto više noćenja. Kako je i predsednik Aleksandar Vučić naveo na otvaranju Sajma, 20 odsto je više stranih turista bilo u Srbiji u 2023. godini u odnosu na 2022. godinu. Na osnovu toga i deviznog priliva od turizma, to su rekordni rezultati. Optimista sam da će na osnovu dosadašnjih rezultata i u narednom periodu sve ići tim tokom“, rekao je Memić.

Ističe da su velika očekivanja od predstojeće letnje sezone, a da je za sada najviše turista iz Turske, Rusije i Kine.

"Privredni rast koji Srbija ima u poslednjih deset godina, prati i rast u turizmu. Vidimo koliko je puteva i važnih saobraćajnica izgrađeno. Sve to neku destinaciju čini bližom. Za Lebane i predele oko Ovčarsko-kablarske klisure neki nisu ni znali. Sada tu počinje novi život. Država je tu uložila velika sredstva i predsednik Vučić je rekao dok je obilazio njihov štand da niko nije verovao da će u taj deo Srbiji biti uložen toliki novac", rekao je Memić

Kako je dodao, pronalaze se nove destinacije u koje država ulaže, a Srbija postaje važna destinacija, sa ostalim mestima ne samo sa Beogradom, koji je i dalje najatraktivniji turistima.

"Stranci koji dolaze u Srbiju posećuju naše banje, spomenike pod zaštitom UNESCO-a. Ove godine turisti iz Turske su na prvom mestu, prošle su među najbrojnijima bili turisti iz Rusije. Nakon pandemije vraćaju nam se i kineski turisti“, naveo je Memić.

Podsetio je da je raspisan javni poziv za podnošenje zahteva za dodelu sredstava za podsticaj razvoja seoskog turizma, a da pravo na dodelu sredstava imaju seoska turistička domaćinstva, salaši i etno kuće evidentirani u informacionom sistemu E-turista.

"Javni poziv je objavljen 22. februara, opredeljeno je 150 miliona dinara za razvoj seoskog turizma, do 2,9 miliona dinara po seoskom domaćinstvu. Predsednik je naveo da je ovo jedna od dobrih mera. Veliko je interesovanje, verujem da će po završetku ovog javnog poziva biti i još jedan dodatni. Želimo da selima vratimo poziciju koja im pripada. Mi od svih u okruženju imamo najlepša sela i gastronomiju. Država ulaže u razvoj, u poljoprivredu i pored tih subvencija mi želimo da čoveka na selu i u turizmu podstaknemo da radi još bolje jer ovo nisu male pare.

On je pozvao sve građane koji imaju etno kuće i salaše da se prijave što pre.

Memić je naveo i da se radi na unapređenju i efikasnosti subvencija i podsetio da je pre Sajma sa ministrom informisanja i telekomunikacija Mihajlom Jovanovićem potpisao važan protokol o saaradnji.

"E-vaučer" će biti jedina adresa na koju će se podnositi prijave za dodelu vaučera za subvencionisano korišćenje smeštaja u Srbiji, dostavljanje vaučera, kao i za postupak refundacije za ugostitelje. Cilj ove aktivnosti je da se ubrza, pojednostavi i olakša podnošenje prijava za dodelu i korišćenje vaučera, što će dati dodatni podsticaj razvoju domaćeg turizma”, naveo je Memić.