21. jun 2023 14:22

Vesić: Povezujemo Srbiju sa regionom, akcenat je na železničkom saobraćaju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vesić: Povezujemo Srbiju sa regionom, akcenat je na železničkom saobraćaju

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je na današnjem panelu u okviru "Evropske nedelje mogućnosti" da Srbija intenzivno radi na unapređenju i izgradnji saobraćajne infrastrukture za povezanost sa zemljama u regionu kao i da je akcenat na železničkom saobraćaju s obzirom da ima brojne prednosti.

Ministar je istakao brojne projekte koji su već u toku, ali najavio i buduće posebno naglašavajući da postoje planovi i ideje za zajedničke kandidature Srbije i zemalja iz regiona za obezbeđivanje sredstava kako bi projekti kao što su putevi, pruge ali i integrisani granični prelazi bili ostvareni.

Vesić je između ostalog posebno istakao projekat izgradnje pruge i povezanost Beograda i Budimpešte.

"Mi sada radimo brzu prugu do Budimpešte, završićemo naš deo 108 kilometara Novi Sad - Subotica do kraja sledeće godine, nama treba šest meseci za testiranje pruge, što znači da će se sredinom 2025. godine od Beograda do Subotice stizati sa sat i 12 minuta što će omogućiti dodatni razvoj tom kraju Srbije. Do kraja 25 imaćemo brzu prugu između Beograda i Budimpešte i stizaće se za nešto manje od tri sata. U međuvremenu smo sa Evropskom komisijom potpisali ugovor o izgradnji pruge do Niša, to je nekih 230 kilometara, vrednost je 2,7 milijardi evra od čega je grant preko 600 miliona evra i očekujemo da se krajem 2024. početkom 2025. godine počne sa izgradnjom te pruge", rekao je Vesić.

U toku su i dogovori sa Vladom Severne Makedonije, dodao je ministar, za zajedničku kandidaturu za produžetak pruge od Niša do Preševa.

"Naš plan je bio da radimo naših 135 kilometara od Niša do Preševa.

sada ulazimo u projekat sa Vladom Severne Makedonije koja ima svojih 50-tak kilometara do Skoplja, jer ta pruga ima smisla ako bude Niš - Skoplje. Dobro je da bude i do Preševa, ali poenta je da se povezuju veliki gradovi. To će biti prvi zajednički projekat Severne Makedonije i Srbije, evropski projekat, gde ćemo povezati Niš i Skoplje, odnosno Skoplje sa Beogradom, Novim Sadom i Budimpeštom", rekao je Vesić.

Što se tiče BiH, rekao je ministar, dogovor je da se Srbija i BiH zajednički kandiduju za projekat obnove pruge Begrad-Sarajevo i to će biti prvi zajednički projekat Srbije i BiH, još od Dejtona.

"Naš deo je pruga Ruma-Šabac-deo prema Zvorniku, a njihov deo ide kroz Bosnu. Mi pripremamo zajednički memorandum koji treba da prođe obe vlade i to će biti jedna od naših zajedničkih inicijativa da zajednički, kao dve zemlje, pokušamo da dobijemo i grant i novac za rekonstrukciju tih pruga. Mi gradimo autoput Beograd-Sarajevo, naš deo je oko 18 kilometara i on će biti gotov do kraja ove godine, finansiramo deo do Bijeljine. Mi ćemo konačno imati povezane Beograd i Sarajevo autoputem i mislim da je to vrlo značajno", rekao Vesić.

Radi se i brza saobraćajnica Ruma-Šabac-Loznica, dodao je ministar, sa time da će deo Ruma-Šabac će biti gotov do septembra ove godine, a Loznica do kraja sledeće godine.

"To znači da ćemo povezati Srbiju u BiH brzom saobraćajnicom i imaćemo dva prelaza preko brze saobraćajnice između Srb i BiH. I još jedan autoput koji treba da poveže Srb i BiH, to je Požega-Kotroman. Završen je projekat i mi smo spremni da sledeće godine pokušamo da nađemo finansijska sredstva. To je autoput od nekih 60tak km, veoma težak - trećina u tunelima, trećina u nasipima, trećina u mostovima", rekao je Vesić.

Kada je u pitanju Bugarska, rekao je ministar, u pripremama je nova pruga koja će povezivati luku Vidin zajedno sa Zaječarom i Negotinom.

"Dogovorili smo se sa Bugarskom da se zajednički kandidujemo i pokušamo da dobijemo sredstva za tu prugu. Krenuće rekonstrukcija pruge Niš-Dimitrovgrad. Ostaje veza prema Rumuniji. Radićemo autoput Beograd-Vršac prema rumunskoj granici i obnovu pruge. Kada je u pitanju CG, ostaje da se obnovi deo pruge Beograd-Bar", rekao je Vesić.