14. mart 2024 14:59

Novi Pazar: Bertolini i Biševac obišli radove na izgradnje Smart City centra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Novi Pazar: Bertolini i Biševac obišli radove na izgradnje Smart City centra

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - Delegacija EU u Srbiji predvođena šefom Odeljenja za saradnju Nikolom Bertolinijem boravi u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru tokom koje obilazi projekte koje je podržala Evropska unija.

Bertolinija je danas ugostio gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac nakon čega su obišli radove na drugoj fazi izgradnje Smart City centra koje EU finansira preko EU PRO Plus programa sa preko 321.000 evra.

Bertolini i Biševac prisustvovali su i obeležavanju početka projekta "Putokazi ka EU kroz Zapadnu Srbiju i Šumadiju'' koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji sa ciljem da se građani Srbije bliže upoznaju sa procesom približavanja Srbije EU i iskoriste prilike koje ovaj proces i ulazak u EU donosi.

Gradonačelnik Novog Pazara istakao je da je EU jedan od većih ulagača u novopazarski kraj i da je EU jedan od najvažnijih partnera.

Biševac je kazao da su ulaganja i rezultati projekata realizovanih od strane EU vidljivi na svakom koraku u Novom Pazaru.

“Novi Pazar je važan deo integracije Srbije u EU. Oduvek postoji posvećenost ovog Grada Evropskoj uniji, i to traje dve decenije. Do sada smo partnerski i prijateljski realizovali brojne projekte u oblasti obrazovanja, zdravstva, ekologije. Ovde je EU pomogla i izgradnju zgrade Hitne pomoći i izgradnju antierozivnih brana koje građane štite od poplava. Ogroman je značaj ulaganja EU u naš Smart city centar. Sve su to konkretni i vidljivi projekti koji utiču na kvalitet života građana Novog Pazara”, naveo je Biševac.

Novi Pazar je grad mladih, budućnosti i grad koji gleda u Evropu, rekao je Bertolini.

"Na sastanku sa gradonačelnikom razgovarao sam o njihovim prioritetima za razvoj. Posetili smo i izgradnju Smart city centra, izuzetno važnog projekta koji i mi podržavamo. Videli smo da će biti interesovanja i kod drugih za ulaganje i realizaciju projekata ovde. Mi trenutno pomažemo i ulažemo koliko je to moguće, verujemo da će i to da se poveća kao što se povećalo ulaganje od strane države i Vlade što je izuzetno pozitivno. Ovaj kraj mora da se razvija i da bude jedan od prioritetnih”, naveo je on.

Bertolini je najavio da će u Kragujevcu biti otvorena četvrta Evropska kuća, a da bi naredna mogla biti otvorena u Novom Pazaru koji je, kako je ocenio, dinamična sredina i grad mladih.

“Na ovom sastanku smo prvi put pomenuli ovu temu, dogovorili smo se da ćemo i dalje diskutovati o njoj, da moramo da pronađemo odgovarajuću lokaciju pa da onda uđemo u dalja ulaganja”, kazao je Bertolini.

Bertolini će tokom dana u Novom Pazaru obići i dva projekta koja su realizovana kroz program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore - Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Tahir Taša Delić", kojem je donirana oprema za primenu neurofidbek i biofidbek terapije i kombi vozilo i Dom zdravlja u Novom Pazaru koji je kroz projekat „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori" dobio medicinsku opremu namenjenu radu službe za zdravstvenu zaštitu žena.