16. mart 2024 08:38

Nikola Bertolini: Novi Pazar je opština sa najviše podržanih projekata od strane EU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Bertolini: Novi Pazar je opština sa najviše podržanih projekata od strane EU

Foto: TANJUG/ALEKSANDAR NIĆIFOROVIĆ

NOVI PAZAR - Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je za Tanjug da je Novi Pazar važan za Evropsku uniju i da će EU nastaviti sa daljom podrškom razvojnim projektima u tom kraju.

Bertolini se tokom dvodnevnog boravka u Novom Pazaru sastao sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem sa kojim je obišao aktivnosti programa koji se sprovode zahvaljujući bespovratnim sredstvima EU.

“Novi Pazar je opština koja ima najveći broj projekata koje finansira EU, takođe ima i najveći obim te pomoći. Neki od tih projekata su bili uključeni u moju posetu, videli smo projekat socijalne inkluzije, zdravstvenog centra, išli smo u posetu malim i srednjim preduzećima i Smart city centru. Ja bih rekao da je Novi Pazar važan za EU iz nekoliko aspekata. Prvo, to je grad koji ima mlado stanovništvo, takođe ima i univerzitet, istakao bih i blizinu sa susednim zemljama. Meni je zanimljivo da dođem i da vidim tu dinamiku grada, da vidim kako se naša pomoć ovde realizuje. Zadovoljan sam posetom”, izjavio je Bertolini.

Istakao je da praksa EU nije da pomaže privatnom sektoru, ali da to zahteva trenutna situacija zbog nerazvijenosti bankarskog sistema.

“U savršenom svetu u kojem imamo razvijenu energiju EU ne treba da interveniše i pomaže privatnim kompanijama. Ovde je sistem finansiranja dosta nerazvijen, bankarski sistem još uvek nameće dosta visoke kamate tako da imamo privatnike i preduzetnike koji sebi ne mogu da priušte kredite za ovakvu vrstu investicija. To je jedna specifična situacija u kojoj mi uparujemo sredstva koje oni obezbeđuju za kapitalne investicije da bi mogli da ih realizuju", rekao je Bertolini.

Krajnji cilj EU nije da se nastavi pomaganje kompanijama već da se razvije bankarski sistem da bi moglo da se razvije finansijsko tržište kako ovo više ne bi bilo potrebno, istakao je.

"Veće firme, razvijenije, nemaju pomoć kroz bespovratna sredstva, ovo radimo jer je specifična situacija, to se radi kako bi se tržište razvilo. Kada se tržište ravije i kada Srbije uđe u Evropsku uniju i postane članica, to neće biti slučaj”, pojasnio je Bertolini.

Tokom boravka u Novom Pazaru Bertolini je obišao Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Tahir Taša Delić” i Dom zdravlja koji sa partenrima iz Crne Gore realizuju prekogranične projekte.

“Ovi prekogranični projekti i programi saradnje doprinose poboljšanju života stanovnika jedne i druge države. Ja bih tu hteo da istaknem jednu stvar, a to je da mi još uvek radimo na tome i tražimo da ovi projekti imaju veću održivost. Upravo usluge koje se pružaju u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite lica sa invaliditetom i šireg stanovništva treba da bude nešto što finansira država. Mi smo tu da pomognemo, da ublažimo trenutnu situaciju međutim to je pomoć privremenog karaktera i ne bi trebalo da se nastavi. Nadamo se da ćemo kroz zakon o deinstitualizaciji na kome radimo, pomoći na duže staze ljudima kojima je potrebna pomoć, da budu uključeni u društvo i da izađu iz institucija i idemo upravo na to, radićemo u tom cilju da se institucije na duže staze finansiraju iz lokalnog i državnog budžeta da postoji održivost tog finansiranja i da se njihovi operativni troškovi ne pokrivaju iz projekata već iz ovih izvor”, naveo je Bertolini.

Naveo je da Novi Pazar i njegovi građani dele principe EU koji se odnose na saradnju i suživot različitih zajednica.

“Dakle, već sam istakao da je Novi Pazar važan za nas, to je verovatno zbog njegove mladosti, verovatno ima i uticaja i nacionalni sastav grada jer uvek sam od Novopazaraca čuo da oni mogu da trguju sa svima i da trguju sa svima u okruženju. To jeste nešto što je jedinstveno za ovo podneblje, i EU je izgrađena na sličnim principima, na principima objedinjavanja, integracije i suživota u različitim zajednicama i okolnostima. Novi Pazar u tom smislu predstavlja sjajan primer i sama činjenica da je gradonačelnik uzeo u razmatranje otvaranje Evropske kuće u ovom gradu je sjajna prilika za grad i razvoj događaja”, naveo je Bertolini.

Tokom sastanka sa gradonačelnikom Novog Pazara Bertolini je razgovarao o mogućnostima učešća EU u realizaciju prioritetnih projekata.

“Novi Pazar je definitivno pripremljen za nastavka razvoja, međutim ono što nedostaje u nekim segmentima su sredstva i mi smo pričali sa gradonačelnikom o tome. Pričali smo i o spremnim projektima, o spremnosti EU u uključivanje u njih. Oni se odnose na oblasti zaštite životne sredine, prosvete i saobraćaja. Pričali smo i o mogućnostima uključivanja EU u pomoć naučno-tehnološkom parku u Novom Pazaru. Pričali smo i o tome da u većinu ovih stvari treba da se uključi i republika, da neki od ovih projekata treba da idu direktno kroz saradnju lokalnog i nacionalnog nivoa, mimo nas. U svakom slučaju podrška EU će se nastaviti u ovim krajevima i povećati”, kazao je Bertolini.

EU će nastaviti sa ulaganjem u razvoj informacionih tehnologija, kazao je Bertolini.

“Informacione tehnologije i digitalizacija su delovi agende EU za razvoj EU unutar sebe, takođe i kod naših partnera. Među tim partnerima Srbija zauzima jedno istaknuto mesto, a koliko sam čuo i saznao i Novi Pazar kao takav. Nama je to jedna aktivnost koju ćemo definitivno nastaviti zato što ona predstavlja i direktnu vezu sa mladima, sa ljudima koji su najviše angažovani na razvoju ovih oblasti i predstvalja veliki doprinos ekonomskom razvoju kako regiona tako i države”, rekao je Bertolini.

Dodao je da je EU najveći partner Srbije i da će se zbog zajedničke budućnosti podrška projektima biti nastavljena.

“Prvo da kažem to da je EU najveći partner Srbije u ovom smislu. Mi smo do sada u toku proteklih godina dali bespovratna sredstva u iznosu od preko četiti milijarde evra, kako za državni tako i za lokalni i regionalni nivo. Kada kažem da smo mi partneri, pod tim podrazumevam da zajedno gledamo i u budućnost. Koji god da su prioriteti, to treba da odlučuje vlast ove države i građani", rekao je Bertolini.

On je dodao da je sa gradonačelnikom razgovarao o nekoliko prioriteta, a da će EU finansirati upravo ono što bude volja građana, ono što budu eksperti odobrili kao budući prioritetni razvoj.

"U svakom slučaju ne nameravamo da ograničavamo sredstva već da ih dajemo i da se zajedno razvijamo”, zaključio je Bertolini u razgovoru za Tanjug.