2. april 2024 13:23

Otvorena vrata IPARD programa za poljoprivrednike 5. aprila u Novom Sadu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Otvorena vrata IPARD programa za poljoprivrednike 5. aprila u Novom Sadu

Foto: shutterstock.com/Fotokostic, ilustracija

NOVI SAD - Informativna sesija o Instrumentu pretpristupne pomoći za ruralni razvoj - IPARD programu namenjenom poljoprivrednicima koji žele da unaprede svoja gazdinstva biće održana 5. aprila u Novom Sadu, a tom prilikom biće reči i o budućim pozivima i ostalim merama dostupnim kroz IPARD III program.

"Aktuelni IPARD III program doneće više mogućnosti srpskim poljoprivrednicima i isplatiće dodatnih 288 miliona evra podrške EU", navodi se u saopštenju EU Info Point Novi Sad.

Dodaje se da je trenutno aktuelni konkurs namenjen poljoprivrednicima, koji planiraju da ulažu u fizičku imovinu odnosno izgradnju i opremanje objekata na gazdinstvima, kao i onima koji bi podigli novi, višegodišnji zasad voća ili obnovili postojeći.

"Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća, povrća, žitarica i industrijskog bilja, grožđa, jaja i ribarstva", navodi EU Info Point koji dodaje da je EU za ceo sedmogodišnji ciklus IPARD III (2021-2027) opredelila 288 miliona evra, što će sa doprinosom države Srbije, kao i privatnim doprinosom korisnika obezbediti više od 580 miliona evra namenjenih sektoru poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prema indikativnom planu Uprave za agrarna plaćanja, na čijem sajtu zainteresovani mogu dobiti sve važne informacije, očekuje se da naredni javni poziv bude raspisan u aprilu, i to za Meru 3, a koja se odnosi na investicije u fizičku imovinu, koje se tiče prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.

IPARD III podrazumeva i Mere 3 i 7, dok su u pripremi i Mere 4, 5, 6.

Više o tome može se saznati na sajtovima Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Pored toga, Evropska unija je podržala poljoprivredni sektor sa više od 150 miliona evra pre nego što je započeo IPARD II program sa alokacijom od 175 miliona evra podrške EU.

Glavni ciljevi podrške u okviru IPARD-a jesu povećanje konkurentnosti srpskih poljoprivrednika, očuvanje životne sredine i biodiverziteta, podrška ruralnim preduzećima i zajednicama i razvoj ruralne infrastrukture.

Podsećaju da je podrška poljoprivrednicima kroz IPARD III program otpočela nedavno, otvaranjem poziva za Meru 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivredih gazdinstava, koji će biti otvoren do 24. maja.

Stoga su kako su dodali pripremili seriju informativnih radionica, na kojima će se govoriti kome je sve Mera 1 namenjena, kako se na nju prijaviti, koje su najčešće greške prilikom apliciranja, a publika će imati priliku da postavi pitanja stručnjacima iz Ministarstva poljoprivrede i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Na info sesiji govoriće predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Uprave za agrarna plaćanja, IPARD Upravljačkog tela.

Tokom sesije biće reči i o budućim pozivima, i ostalim merama dostupnim kroz program IPARD III.

Sesija će biti odžana u petak, u podne u Kancelariji za saradnju sa civilnim sektorom Grada Novog Sada - Bulevar Despota Stefana 5.