10. april 2024 13:41

Predstavljena Mapa puta pametnih gradova u Srbiji - Kragujevac pilot projekat pametnog grada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljena Mapa puta pametnih gradova u Srbiji - Kragujevac pilot projekat pametnog grada

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

KRAGUEJVAC - Mapa puta pametnih gradova u Srbiji predstavljena je danas u Kragujevcu u prisustvu ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića, koji je najavio da će Kragujevac biti pilot projekat prvog pametnog grada, kao i da će projekti za razvoj pametne infrastrukture i održivih zajednica u lokalnim samoupravama biti realizovani širom zemlje.

Jovanović je to rekao na prvom skupu u Kragujevcu, u okviru projekta "Putovanje u pametniju budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji", koji je pokrenula Nordijska poslovna alijansa, u saradnji sa ambasadama nordijskih zemalja u Srbiji (Švedske, Danske, Norveške i Finske), Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Prema prognozama, do 2050. godine čak 60 odsto svetske populacije će živeti u pametnim gradovima. 

Ova revolucija urbanog života će značajno oblikovati budućnost Srbije, ali nameće se pitanje šta su zapravo pametni gradovi i kako, na primer, pametni gradovi koriste sisteme koji smanjuju gužve u saobraćaju i skraćuju vreme putovanja, rečeno je na skupu.

Digitalizacija javne uprave je još jedna karakteristika pametnih gradova, a Srbija već godinama čini ogromne napore na tom planu, rekao je ministar Jovanović.

"Pre svega, u Kragujevcu smo izgradili, sada već izvan granica Srbije poznat - Državni Data centar, po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima, u skladu sa TIR4 standardom, kakav ne postoji u istočnoj i južnoj Evropi. Razvili smo elektronsku upravu i možemo da se pohvalimo da skoro 2,2 miliona građana ima nalog na portalu elektronske uprave i koristi usluge elektronske uprave", rekao je Jovanović.

Ističe da su napravljeni i planovi daljeg razvoja, kao i da je u okviru nacionalnog projekta "Skok u budućnost - Srbija 2027" jedna od najbitnijih tačaka  dalja digitalizacija. 

"Već su gotovi projekti i za proširenje Državnog DATA centra izgradnjom bloka 2 od čak 16 megavata. Potom, očekujemo da, pored postojećeg u Državnom DATA centru, već 2025. godine nabavimo novi superkompjuter, koji će po kapacitetima biti najjači u Jugoistočnoj Evropi. Tu je i plan za završetak prve zgrade Inovacionog distrikta u Kragujevcu, za koju smo kamen temeljac položili pre dva meseca, kao i plan za uspostavljanje pametnih gradova u Republici Srbiji, a ovo je prava prilika da se zajednički dogovorimo da Kragujevac upravo bude pilot projekat i da sve ono što nameravamo pametno da uradimo u lokalnim samoupravama širom Srbije, upravo započnemo ovde", rekao je ministar informisanja i telekomunikacija.

Nordijske zemlje su najviše odmakle u procesu uspostavljanja pametnih gradova, tako da su njihova iskustva za Srbiju dragocena, istaknuto je na skupu.

"Želimo da prenesemo u Srbiji naše znanje i iskustvo, i da svi zajedno radimo na uspostavljanju zelene ekonomije, zelene tranzicije i digitalizacije pametnih gradova. Naravno, cilj svega toga jeste da pomognemo svojim građanima da žive što bolje živote. Podržavamo snažno put Srbije ka pristupanju Evropskoj uniji i svim procesima zelene tranzicije", rekla je ambasadorka Švedske u Srbiji i Crnoj Gori Anika Ben David.

Ambasadorka Danske u Srbiji Suzana Šajn je rekla da pametni gradovi nisu samo jedan lep koncept već da postaju mnogo važni za sve nas.

"Pametni gradovi igraju, zapravo, vitalnu ulogu u životima građana, budući da negde oko 70 odsto svih emisija ugljen-dioksida (CO2), zapravo, potiče iz gradova. Kako ljudi iz ruralnih oblasti sve više prelaze u gradove, neophodno je i da nađemo pametnija rešenja. Sami po sebi, moraju biti pametni, kako bi se borili protiv klimatskih promena, a za to je neophodno da postoje i druge stvari pored urbane infrastrukture, kao što je pametna uprava. Srbija ide u ovom smeru, a grad Kragujevac prednjači", rekla je Šajn, ambasadorka Danske u Srbiji.

Izvršna direktorka Nordijske poslovne alijanse Iva Petrović, koja je inicirala projekat “Putovanje u pametniju budućnost: Izgradnja pametnijih i održivijih zajednica u Srbiji”, navela je da će sve aktivnosti biti sprovođene u bliskoj saradnji sa Vladom Srbije i sa lokalnim samoupravama.

"Glavni cilj projekta je kreiranje Mape puta za razvoj pametnih gradova u Srbiji, što je strateška prilika da se na sistematski način pristupi ovoj temi. Definisaćemo prioritete i strategije, kako bi Srbija što pre postala deo globalne mreže pametnih gradova. Aktivnosti se nastavljaju u drugim gradovima, sa ciljem da se ostvari povezivanje i saradnja, kao i prenos znanja i iskustva, širom Srbije. Integralni deo ovog projekta su i kompanije, članice Nordijske poslovne alijanse, sa posebnim fokusom i uz podršku kompanija kompanija ABB, Resalta i Tomra", rekla je  Petrovićeva.