Mandatar Aleksandar Vučić poručio je večeras, predstavljajući kandidate za ministre u novoj vladi, da veruje da je izabrao tim koji će biti spreman da ostvari sve zacrtane ciljeve i pobede.

Narod ih izabrao,a oni ni da čuju ni da slušaju
Narod ih je izabrao da slušaju ekspoze i da posle iznesu primedbe, ali je jasno da je deo opozicije to uopšte ne zanima, poručio je danas mandatar Aleksandar Vučić. "Narod ih je izabrao da slušaju i da posle toga mogu da daju primedbe, ali građani sada mogu da vide da oni nisu došli ni da čuju ni da slušaju", rekao je Vučić, komentarišucjhi izlazak poslanika DS, SDS i D JB iz skupstinske sale. On je naveo da, dok su on i njegov tim danonoćno radili, pojedini su došli samo da sednu, da iznesu poneku uvredu, da odu do restorana, uzmu dnevnice, te da tako završe svoj posao. Vučić je, tokom govora, rekao da su poslanici dobili samo deo ekspozea, da su im podeljene samo osnove. Rekao je i da neće čitati ceo ekspoze, već će jedan deo govoriti "iz glave".

Biću otvoreniji za kritike, ali neću uzmicati
Aleksandar Vučić poručio je da će u naredne četiri godine biti otvoreniji za kritike i primedbe, ali da neće uzmicati i da će nastaviti da se bori za Srbiju i svakoga ko radi u korist građana. "Naredne četiri godine nameravam da budem još otvoreniji za kritike i primedbe, pokušaću da budem ljubazniji, što ne znači da neću biti samouveren i oštar u odgovorima onima koji se služe klevetama i lažima. Uzmicati neću nikada, boriću se za Srbiju, svakog člana vlade, vladu, svakog ko radi u korist građana i naroda", poručio je Vučić u parlamentu. On je rekao da mu se čini da posle snažne političke podrške na izborima ima osećaj da sve veći broj građana deli njegovo političko stanovište o promenama i da se širi podrška reformama. Naveo je da kritike nisu nesto što tek tako prolazi pored njega, već da ih sluša i prati. "Pratim ih, čujem, slušam nisam slep i gluv i gledam da se menjam", rekao je Vučić, primetivši da je ponekad bio strog i arogantan, brz u odgovorima, da je delovalo da mnoge odgovornosti preuzima na sebe. Dodao je i da zato nije iznenađen što su ga pojedini zvali diktatorom, tiraninom, autokratom, navodeći da većina tih ljudi to čini jer je navikla na ranije privilegije. Vučić ke rekao da nisu svi želeli uspeh vlade i Srbije, da je kad je dobio prvi mandat znao da će svaki znak slabosti pojedini pokušati da iskoriste jer nisu želeli da se Srbija menja, da je, takođe, znao da su ga mnogi građani "psovali" kad su uvedeen mere fiskalne konsolidacije, ali da je sada jasno da je Srbija stabilna i finansijski sigurna.

Vučić čita ekpoze, Šešelj dobacuje, deo opozicije cokće
Sednica Skupštine Srbije na kojoj mandatar izlaže ekspoze ulazi u četvrti sat, a njegovo izlaganje povremeno prekida lider radikala Vojislav Šešelj dobacivanjem iz poslaničke klupe. Teme koje su Vučić i Šešelj razmenili kretale su se od dužine ekspozea, preko pelena, kafe, bureka. Posle polemike na temu trajanja ekspozea i pampers pelena, neformalni razgovor mandatara i lidera SRS nastavio se nakon što je Vučić poslaniku SNS Aleksandru Maritnoviću rekao da ne gleda u telefon, jer ga vidi u ekranu. Potom je Šešelj nešto dobacio, na šta je Vučić rekao da fizičke karakteristike nekoga nisu razlog da tu osobu poštuje ili ne. "Imam većih fizičkih mana nego što su klempave uši, ali mislim da nečije znanje, moral, odgovornost, marljivost vrede mnogo više od toga kakav mu je nos i uši. Plašim se da ćete vi to teško da savladate", poručio je Vučić Šešelju. "U pravu je Šešelj, ja sam kriv što sam odgovorio na njegovo dobacivanje, izvinjavam se svim poslanicima", rekao je potom Vučić. Posle određenog vremena, Šešelj je ponovo počeo da dobacuje iz poslaničke klupe, a Vučić mu je poručio da ne zloupotrebljava njegovu dobru volju. On je istakao i da je njegova obaveza da sasluša svoje protivnike, bar one koji su u sali i slušaju njegov ekspoze, za razliku od onih koji su, kaže, otišli da se brčkaju u bazenima. U trenutku kad je mandatar govorio o lošim radnim navikama i o tome da u zemljama koje su uspešne retko ko sedi u kaficima u radno vreme i ispija kafe, čulo se dobacivanje iz poslaničkih klupa, što je Vučić prokomentarisao: "Nemojte da mi cokćete vi koji ste unišli 80 odsto srpske industrije".

Odgovorni sa novcem građana, suficit 19,6 milijardi
Aleksandar Vučić izjavio je da je vlada odgovorno i ozbiljno postupala sa novcem građana, poreskih obveznika, ističući da je na današnji dan suficit u budžetu iznosi 19,6 milijardi dinara. "To nikada do sada nije bio slučaj otkad postoji višestranački sistem", rekao je Vučić predstavljajući ekspoze. Prema njegovim rečima, kako se vlada odnosila prema javnim finansijama, tako se odnosila i prema novcu koji je dolazio sa strane. Od 2001. godine Srbija je dobila podršku EU u bespovratnim sredstvima od tri milijarde evra, a iz IPA fondova za 2007-2013. godine 1,4 milijarde, rekao je on. Od 2014. godine, dodao je on, Srbiji je na raspolaganju novi instrument podrške EU - IPA II, a iz tog instrumenta biće podruuane reforme u saobraćaju, energetici, životnoj sredini, razvoj konkurentnosti, ljudskih resursa, poljoprivreda i ruralni razvoj, reforma javne uprave, pravda i unutrašnji poslovi.

Penzije će samo da rastu i neće kasniti ni sat
Mandatar za sastav vlade poručio je penzionerima da u mandatu ove vlade mogu da očekuju boljitak, da će njihova primanja biti samo veća, kao i da penzije neće kasniti ni jedan sat. "Želim da se zahvalim penzionerima zbog onoga što su učinili i da ih obavestim da u ovom mandatu mogu da očekuju boljitak i kontinuirano povećanje penzija", rekao je Vučić predstavljajući ekspoze u Skupštini Srbije. On je rekao da im neće im biti idealno, ali da će im biti bolje, i neće morati da strepe za budućnost. "Penzije će dolaziti u dan penzije, neće ni sat da kasne,biće samo veće", poručio je mandatar. On je rekao da će se vlada zalagati i za povećanje minimalne cene rada sa sadašnjih 121 dinara po satu. "Razgovaraćemo sa poslodavcima da ne budu ni oni nezadovoljni", rekao je on. Istakao je da i kod budžetskih korisnika ima dosta onih koji primaju minimalne plate, ali državni budžet to može zahvaljujući uštedama da izdrži. "Kad onima koji primaju minimalnih oko 21.000 dinara povećate platu na 22.000 ili na 23.000 dinara, to je za njih značajno", rekao je on.

KANDIDATI ZA MINISTE UOCI POCETKA SEDNICE

vrh strane