Lokalnim putevima izbeglice i dalje stižu u grupama, a oni koji su stigli noćas prenoćili su u šatorima koje su razapeli.

Izbeglice presekle ogradu između Srbije i Mađarske
Grupa izbeglica presekla je jutros ogradu na granici Mađarske i Srbije, njih 16 policija je nakon toga odmah privela i to će biti prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi zakon o državnoj granici. Kako javlja mađarska državna televizija M1, grupa izbeglica je u ataru blizu prelaza Reske - Horgoš presekla bodljivaku žicu i probila ogradu, nakon čega su ušli u Mađarsku. Njih 16 policija je odmah privela i to je prva grupa izbeglica na kojoj će biti primenjen novi, strožiji zakon o državnoj granici koji je stupio na snagu u ponoć, a koji, između ostalog, predviđa kaznu zatvora do tri godine za one koji ilegalno pređu granicu. Sama granica je i fizički zatvorena nakon što je, nakon izgradnje orgrade, zatvoren poslednji prolaz koji su izbeglice koristile, a to je pruga Subotica - Segedin, na koju je juče u popodnevnim časovima postavljen vagon s bodljikavom žicom.

UNHCR nije obavešten kada će Horgoš biti otvoren
Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) nema nikakvu informaciju kada će biti otvoren Horgoš, najveći granični prelaz između Srbije i Mađarske, a njihovim službenicima nije omogućen prilaz prelazu. "Granica je zatvorena i za sada se ne zna kada će biti ponovo otvorena", rekao je predstavnik UNHCR Babar Baloć na licu mesta. "Naše osoblje nema pristup prelazu, a mađarske vlasti nam nisu dale nikakvu informaciju o ponovnom otvaranju", rekao je on. Za to vreme, kako je javio AFP, nekoliko stotina migranata sa srpske strane granice je ostalo tu bez ikakve nade da će moći da uđu u Mađarsku.

Propuštene dve porodice s decom na punktu za registraciju
U poslednjih sat i po vremena kroz punkt za registraciju izbeglica, 300 metara od glavnog graničnog prelaza Horgoš 1, mađarske vlasti su propustile dve porodice sa decom, rekli su Tanjugovom reporteru predstavnici UNĆR-a. Punkt za registraciju izbeglica je otvoren popodne i ispred čeka jedan broj njih, ali procedura, kažu, teče veoma sporo.Haos na mađarskoj granici izazvala je primena izmenjenog, pooštrenog zakona o granici, koji je Mađarska počela da primenjuje od ponoći. Istovremeno, na granicu je upućena vojska koja pomaže policiji u patroliranju i čuvanju svih punktova, koje su ranije izbeglice koristile za ilegalan ulazak u Mađarsku.

MIGRANTI SE KRECU UZ OGRADU

vrh strane