Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija nastavlja svoj put ka Evropskoj uniji.

Vlada možda neće biti formirana do 3. jula
Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je da je moguće da formiranje vlade ponovo bude odloženo. "Može da se desi da i drugi put odložimo datum za formiranje vlade", rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je ranije najavio da će vlada biti formirana do 3. jula. Vučić je naveo da vodi drugi krug razgovora sa političkim stranakama o formiranju vlade, ali da to čini mimo kamera. "Nisam zainteresovan za prisustvo kamera", rekao je Vučić

Budućnost Fiata u Srbiji je zagarantovana
Premijer je izjavio da je budućnost Fiata u Srbiji zagarantovana. "Fiat je zadovoljan zemljom Srbijom i neće Fiat da napušta Srbiju, jer bi ostavio milijardu. Oni smatraju da treba da proizvode između 75.000 i 90.000, za to je potrebno dve, a ne tri smene, pustite nas da rešavamo probleme i mi ćemo ih rešavati", rekao je Vučić. On je dodao da će ubrzo razgovarati sa rukovodstvom Fiata u Torinu, kako bi doneo dobru vest radnicima o sigurnoj budućnosti te kompanije u Srbiji. "Obećao sam kragujevačkim radnicima, kojima je najvažnija budućnost Fiata, da odem do Torina i da im donesem tu vest o sigurnoj budućnosti Fiata u Srbiji", rekao je Vučić i poručio da će za deset dana ponovo sesti sa rukovodstvom te kompanije. Vučić je rekao da je namera države da učini sve što može da pomogne budućnost Fiata, da on nije političar "s pijace", pa da zloupotrebljava nastalu situaciju i da kritikama zarađuje političke poene. "Borićemo se sa radnicima za jak i snažan Fiat i uspećemo u tome. Fiat je gazda i ponaša se u skladu sa svojim interesima, zato ćemo jednu drugu fabriku autokompomenti da prebacimo u Kragujevac", rekao je Vučić, dodajući da će novom fabrikom biti nadomešteni oni koji budu uzeli dobrovoljne otpremnine. Vučić je istakao i da je posao države da dovodi nove investitore i da mu je danas stigao zvaničan zahtev PKC za povećanje broja zaposlenih u Smederevu za 1.000.

Bregzit neće usporiti reforme, mi ubrzavamo
Aleksandar Vučić izjavio je da će reforme u Srbiji zbog Bregzita neće usporavati, već da će ih, naprotiv, ubzati, te poručio da je sada važno da se održi planirani rast, odnosno da se spreči njegovo usporavanje. Upitan koliko je, nakon Bregzita, izvesno da će Srbija 2020. godine biti članica EU, Vučić je primetio da preciznih najava u tom smislu nije bi bilo, već da ostaje naše opredeljenje da se završi sav posao na urađenju zemlje po evropskim standardima, a da će potom zemlje EU doneti odluku. "Daćemo sve da budemo spremni. Nastavljamo reforme, a znam da ste i vi, šta god govorili, zadovoljni što Srbija stabilno reaguje na jednu od najvećih kriza", rekao je Vučić novinarima. Danas su, dodao je, svi u državnoj administraciji dobili zadatke koje moraju da izvrše. "A ako to ne urade - kud koji", rekao je Vučić. Vučić je rekao da je politički problem Srbije što Evropa više nije centralno mesto sveta i što izlaskom Velike Britanije više nije ni najbolje mesto za život, te da je zato važno za Srbiju da ima dobre odnose sa investitorima iz različitih delova sveta. "Jasan je naš put prema EU, ali ne i zatvaranje prema drugim zemljama. A put u EU jedini je koji garantuje prosperitet", rekao je Vučić, dodajući da se jutros sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Platni razredi - užasno težak posao
Premijer je izjavio da će biti užasno teško izraditi platne razrede za zapslene u javnom sektoru, a da je MMF zadao Srbiji "nemoguć domaći" po tom pitanju. "Cela ta priča o platnim razredima biće uzašno teška... Nije MMF rekao da je protiv povećanja plata i penzija, ali su zadali nemoguć domaći - da pre nego što se u javnom sektoru povećaju plate moramo da objasnimo kako ćemo da napravimo platne razrede", rekao je Vučić. Konstatovao je da će kakvi god da budu ti platni razredi uvek biti nezadovoljnih i onih koji imaju viša i niža primanja. Vučić je dodao da je cilj države da podstiče rast privatnog sektora i da je u tome uspela u prethodnom periodu. "U našim medijima se neretko greši, ljudi govore da će biti povećane plate i penzije tada i tada, ne, plate su već povćane, ali u privatnom sektoru, veće su nego bilo kada u prethodnom periodu. To nije dovoljno, moraju da budu mnogo veće", rekao je Vučić, dodajući da je posao političara da stvori ekonomske uslove da privatni sektor jača. Cilj kada su u pitanju plate u javnom sektoru jeste da se izjednače plate vozača, kako je rekao, i u Vranju i u Begoradu. "To je problem sa kojima se suočavamo, jer je tu pitanje šta je starije - kokoška ili jaje. Ovaj će da kaže da, ali troškovi života u Beogradu su veći, tačno je, a kada mu kažete da ide da živi u Vranju, onda kaže da neće, a onda će onaj iz Vranja da kaže e sad ću ja u Beograd pa i mene moraš da zaposliš kao vozača i odgovora na to pitanje nema", rekao je Vučić. Dodao je da, kada je u pitanju radni učinak, moramo još više i bolje da radimo, jer bez toga nema napretka. "Video sam da na nekim demonstracijama, divnim i demokratskim, napisali su "Vučiću, život nije posao". Tevi nije, meni jeste i u tome se i razlikujemo, zato sam ja uspešan, a neki od vas nedovoljno uspešni i zato ne možete da me pobedite na izborima. Uzmite malo više balona, možda me pobedite na sledećim izborima, ali za tri godine i 10 meseci", konstatovao je mandatar.

ALEKSANDAR VUCIC

vrh strane