Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić poručio je danas da je u Srbiji ugalj realnost, jer 70 odsto energije dobijamo iz termoelektrana koje je proizvode pomoću uglja, ali je izrazio i nadu da taj energent neće biti i naša jedina budućnost.

Rudari rade najteži posao na svetu
Ministar rudarstva čestitao je danas rudarima Dan rudara - 6. svgust, ističući da oni rade najteži posao na svetu, kako bi ostali imali kvalitetan život. "Koristim priliku da pred Dan rudara svima njima čestitam praznik. Oni rade najteži posao na svetu i najveće su žrtve svega ovoga. Oni svoje zdravlje dovode u pitanje kako bi mi imali kvalitetan život", rekao je Antić.

Sporazum uslov za isplatu rate za smenski rad
Uslov za isplatu druge rate od 50.000 dinara rudarima Resavice na ime neisplaćenog smenskog rada je potpisivanje i prihvatanje sporazuma sa poslovodstvom, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On je rekao da je taj sporazum uslov za isplatu druge rate čija isplata je planirana ovih dana. "Mi smo potpuno odgovorni prema zaposlenima, poslovodstvu sindikatima Resavice - napravite sporazum i da u sinergiji i dogovoru isplatimo drugu ratu za sve rudare koji prihvate sporazum. Nemoguće da neko uzima rate po sporazumu, a nastavlja sa izvršnim procesima i naplaćuje neka stara potraživanja kroz oduzimanje uglja putem sudskih izvršenja. Sporazum je uslov za rate", rekao je Antić. On je rekao da problem neisplaćenog smenskog rada datira od 2005. godine i da postoji veliki broj tužbi zaposlenih za neisplaćeni smenski rad iz tog perioda. "Ova vlada je prva vlada, od tada, koja nije pobegla od problema ili ga ignorisala i prihvatila je da sa predstavnicima radnika i sindikata o tom problemu razgovara", rekao je Antić. On je kazao da je početkom ove godine sa zaposlenima dogovoreno da se isplati svima 50.000 dinara na ime neisplaćenog smenskog rada za period od više godina unazad uz obavezu da se napravi sporazum sa poslovodstvom, kojim bi se definisao način isplate tog ostatka, dinamika isplate. U okviru tog sporazuma predviđeno je da oko Dana rudara (6. avgusta) dobiju još jednu ratu za ovu godinu - oko 50.000 dinara. "Kako taj period od februara do danas očigledno nije ozbiljno shvaćen i došli smo do toga da ne postoji sporazum, a očekuje se druga rata koja proističe iz sporazuma", rekao je Antić.

vrh strane