Osumnjičeni Belgijanac se predao, nema veze sa napadom u Parizu

Belgijanac koji je dovođen u vezu sa sinoćnjim napadima u Parizu se predao, a vlasti su saopštile da on sa njima nema nikakve veze.

21 April 2017 11:10
Francuski predsednik Fransoa Oland ubeđen je da okolnosti u vezi sa napadom na policajce u Parizu ukazuju na "teoristički čin".

BRISEL - Belgijanac koji je dovođen u vezu sa sinoćnjim napadima u Parizu se predao, a vlasti su saopštile da on sa njima nema nikakve veze.

Tužilac u Antverpenu je rekao: "Taj čovek je došao u policiju nakon što je video da se njegova slika pojavljuje na društvenim mrežama kao osumnjičeni broj jedan u vezi sa napadom".


Privedena tri člana porodice napadača

Francuska policija privela je tri člana porodice napadača koji je ubijen u pucnjavi sa policijom u Parizu, javila je danas agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore.

U sinoćnoj pucnjavi u Parizu ubijen je jedan policajac, a dva su ranjena.


Napadač u Parizu od ranije poznat policiji


Belgijske službe su u četvrtak, pre nego što se dogodio napad na Jelisejskim poljima, prosledile obaveštajne podatke o navodnom napadaču koji je sinoć ubio jednog, a ranio dvojicu policajaca, navodi B92.

Kako piše na portalu, poruka belgijskih obaveštajaca upućena francuskim kolegama, glasila je: "Problem - El Osri Jusuf (17/6/1981) - na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav".


Islamska država preuzela odgovornost za napad

Islamska država preuzela je odgovornost za sinoćnju pucnjavu u Parizu, u kojoj je ubijen jedan policajac, a teško ranjena još dvojica, objavila je agencija Amak bliska džihadistima

"Počinilac napada na Jelisejskim poljima u centru Pariza je Abu Jusef, Belgijanac i on je jedan od boraca Islamske države", navodi se u saopštenju, prenosi AFP.


Još se na znaju motivi napada na Jelisejskim poljima


Portparol ministarstva Pjer Anri Brande izjavio je da je još rano reći šta je bio motiv napada...Tužilac: Napadač identifikovan


Napadač koji je u centru Pariza jednog policajca ubio, a dvojicu ranio, je identifikovan, ali njegovo ime neće biti otkriveno dok istražitelji ne utvrde da li je imao saučesnike, izjavio je pariski tužilac Fransoa Molen.


"Identitet napadača je poznat i proveren je. Neću ga otkriti jer je u toku istraga sa pretresima", rekao je on novinarima.Oland ubeđen da je pucnjava u Parizu "teroristički akt"


Francuski predsednik Fransoa Oland ubeđen je da okolnosti u vezi sa napadom na policajce u Parizu ukazuju na "teoristički čin".


Nakon što je u pucnjavi u Jelisejskim poljima ubijen jedan, a teško ranjena dvojica policajaca, Oland je za danas sazvao sastanak Saveta za nacionalnu odbranu i bezbednost, koji čine vrhovni bezbednosni, policijski i vojni zvaničnici, kao i nekoliko članova vlade, preneo je AP.


Napad u Parizu tokom predsedničke debate


Francuski predsednički kandidati, koji su učestvovali u televizijskoj debati u vreme kada se dogodio napad na policajce u Parizu, izrazili su solidarnost sa snagama reda nakon pucnjave, u kojoj je jedan policajaca ubiijen, a dvojica ranjena.

Svih 11 kandidata - od krajnje levice do krajnje desnice - učestvovalo je u debati uoči prvog kruga predsedničkih izbora u nedelju, a televizijski prenos je zbog napada na kratko prekinut.


Makron zamolio građane da ostanu hladne glave

Francuski predsednički kandidat Emanuel Makron moli francuske glasače da ostanu "hladne glave" zbog pucnjave na Jelisejskim poljima u kojoj je poginuo jedan policajac.

Govoreći danas na RTL radiju Makron je rekao: "Ono što napadači žele je smrt, simbolizam, da seju paniku i ometaju demokratski proces, što su predsednički izbori".

AP Photo/Kamil Zihnioglu

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane