Četvorici uslovne kazne za paljenje ambasade SAD, trojica oslobođena

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi.

14 Novembar 2017 11:01
Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi.

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi.

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine.


Slučaj je trebalo rešiti političkim putem

Branilac jednog okrivljenih u slučaju paljenja ambasade SAD u Beogradu 2008. godine advokat Želimir Čabrilo smatra da je sud danas izrekao "malu i skromnu presudu" za, kako je rekao čist polički događaj, koji je država trebalo da rešava političkim putem.

On je u izjavi novinarima nakon izricanja prvostepene presude, rekao da je bila politička odluka da se organizuje miting "Kosovo je Srbija", zatim da organizuje prevoz ljudima iz raznih mesta Srbije do Beograda, kao i da se ukloni obezbeđenje kod ambasada u ulici Kneza Miloša uključujući i ambasadu SAD.


AP i Rojters: Presuda izrečena posle višegodišnjeg čekanja

Agencije AP i Rojters prenele su danas da je Viši sud u Beogradu na uslovne kazne zatora osudio četvoricu optuženih za paljenje ambasade SAD 2008. godine, dok je trojicu oslobodio optužbi, uz konstataciju da je presuda izrečena posle višegodišnjeg čekanja.

Taj incident je, navodi američka agencija, godinama opterećivao odnos Vašingtona i Beograda.Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi. Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine. AP Photo

vrh strane