Svaki upis na Listu Uneska doprinosi ugledu zemlje i naroda

Ambasador Srbije u Uneskou, Darko Tanasković, izjavio je danas da svaki upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, doprinosi ugledu naroda i zemlje u globanim razmerama, što je sada slučaj i sa upisom srpske tradicionalne narodne igre Kolo...

07 Decembar 2017 15:29

PARIZ - Ambasador Srbije u Uneskou, Darko Tanasković, izjavio je danas da svaki upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, doprinosi ugledu naroda i zemlje u globanim razmerama, što je sada slučaj i sa upisom srpske tradicionalne narodne igre Kolo, a ozbiljne pripremne radnje preduzimaju se, kaže, da se za istu listu nominuju i gusle.

"To je za Srbiju posebno značajno, jer je, posle Slave, reč tek o drugom upisu na ovu prestižnu Listu. Mi se s razlogom dičimo bogatstvom naše kulturne tradicije, ali do sada nismo dovoljno činili da je zaštitimo i na odgovarajući način predstavimo svetu", kaže Tanasković u izjavi za Tanjug.


Kolo igraju svi u Srbiji i zato je na listi Unesko

Kolo igraju svi i ono predstavlja narašireniji i najživlji oblik našeg kulturnog nasleđa, pa je to što je uvršteno na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, priznanje za bogatstvo srpske kulturne baštine i veliki uspeh za Srbiju, saglasni su sagovornici Tanjuga.

"Unesko je na ovaj način poslao lepu poruku o Srbiji celom svetu", kaže .Zdravko Ranisavlljević predavač Etnokoreologije na FMU i ističe da je deo nacionalnog identiteta srpskog naroda je prepoznat kao vredna kulturna kategorija.Foto Tanjug

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane