Eparhija raško-prizrenska: Stopirani radovi kod Dečana; OEBS pozdravio tu odluku

Zahvaljujući nizu međunarodnih intervencija tokom dana, kosovske vlasti su obustavile nelegalne aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

26 Maj 2018 22:24
Zahvaljujući nizu međunarodnih intervencija tokom dana, kosovske vlasti su obustavile nelegalne aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

DEČANI - Zahvaljujući nizu međunarodnih intervencija tokom dana, kosovske vlasti su obustavile nelegalne aktivnosti na radovima na putu u zaštićenoj zoni manastira Dečani.

"Nadamo se da će kosovske vlasti ubuduće poštovati svoje zakonodavstvo i međunarodne obaveze", objavila je na Tviteru Eparhija Raško-prizrenska SPC, dodajući da je teška mašinerija navodno povučena...


OEBS: Pozdravljamo odluku da se radovi na Kosovu zaustave

Misija OEBS na Kosovu sa zabrinutosću prati nelegalne radove na putu, koji traju od juče u Specijalnoj zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani i pozdravljamo odluku od ovog popodneva da se ti radovi obustave, saopšteno je na zvaničnoj stranici OEBS na Fejsbuku.

OEBS je potvrdio da su radovi obustavljeni i da je teška mašinera uklonjena iz zaštićene zone...


Eparhija raško-prizrenska: Priština ugrožava Visoke Dečane

Eparhija raško-prizrenska SPC saopštila je danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav, kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani, da kosovska vlada na najgrublji način ugrožava jedan od najznačajnijih UNESKO spomenika na Balkanu i da se radovi sprovode protivno kosovskom zakonu i standardima UNESKO.

Radio Kontakt plus prenosi da je episkop raško-prizrenski Teodosije obavestio predstavnike Evropske unije, OEBS i KFOR da je kosovska vlada započela nezakonite radove na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni oko manastira Visoki Dečani...

Sl: Otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom SPC

Srpska lista najoštrije je danas osudila protivzakonitu gradnju unutar zaštićene zone oko manastira Visokih Dečana, navodeći da time kosovska vlada sprovodi "otvoreno institucionalno nasilje nad imovinom Srpske pravoslavne crkve".

U saopštenju Srpska lista ukazuje da se ovom gradnjom krši zakon o zaštićenim specijalnim zonama i ugrožava jedan od najznačajnijih spomenika kulture i verskog identiteta srpskog naroda, ali i svetska baština, koji se nalazi na listi Uneska.

Ministarstvo: Odmah prekinuti radove u blizini V.Dečana

Ministarstvo kulture i informisanja izrazilo je danas najdublju zabrinutost zbog navoda Eparhije Raško-prizrenske o velikim građevinskim radovima u blizini srpskog srednjovekovnog manastira Visoki Dečani i zatražilo da ti radovi odmah budu prekinuti.

U saopštenju se navodi da ovaj čin pokazuje da je manastir s pravom na listi ugrožene svetske kulturne baštine, kao i drugi srpski spomenici na Kosovu i Metohiji.

S.Janjić: Nelegalno ponašanje kosovske vlade,upozoriti Unesko

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić poručio je danas, povodom početka radova na magistralnom putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, da očekuje da će srpske i međunarodne vlasti upozoriti Unesko na "apsolutno neodgovorno i nelegalno ponašanje" kosovske vlade prema Uneskovoj svetskoj baštini.

"Nije bez razloga naš manastir takođe na Uneskovoj listi ugroženih lokacija svetske baštine", naveo je iguman Janjić na svom Tviter nalogu.

Apel NVO: Odustati od gradnje puta kroz zonu manastira

Trinaest nevladinih organizacija sa Kosova i Metohije danas je uputilo apel međunarodnoj zajednici da se onemogući nastavak nelegalne gradnje magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira Visoki Dečani.

Oni traže hitnu reakciju međunarodne zajednice i pritisak na kosovske institucije da odustanu od grubog kršenja zakona o Specijalnim zaštićenim zonama.


Foto Tanjug/Z.Žestić, ilustracija

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane