Zvanični rezultati: Pobeda prava na abortus u Irskoj

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su danas rezultate izbornih anketa nakon referenduma u Irskoj i veliku pobedu zagovornika prava na abortus, javljaju agencije.

26 Maj 2018 21:05

DABLIN - Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su danas rezultate izbornih anketa nakon referenduma u Irskoj i veliku pobedu zagovornika prava na abortus, javljaju agencije.

Kako prenosi Rojters, zvanični rezultati su pokazali da je 66 odsto građana Irske glasalo za ukidanje osmog amandmana na ustav te zemlje kojim se zabranjuje abortus, naspram 34 odsto onih koji su glasali za očuvanje tog amandmana.


Aktivisti protiv abortusa: Tragedija istorijskih razmera

Grupa "Spasimo osmi amandman", koja se zalaže za zabranu abortusa u Irskoj, danas je saopštila da je istorijski referendum u toj zemlji rezultirao "tragedijom istorijskih razmera", priznavši tako poraz, kao što su predvidele dve urađene ankete o izlaznosti.

Objavljene rezultate koji još uvek nisu zvanično potvrđeni, pozdravili su aktivisti koji se zalažu za pravo na abortus, prenosi AP.


Irski premijer:Istorijski dan,glasanje za buduću generaciju

Irski premijer Leo Varadkar poručio je danas da referendum kojim se otvara put za legalizaciju abortusa predstavlja istorijski dan za njegovu zemlju i veliki čin demokratije.

Varadkar je to izjavio nakon objavljivanja zvaničnih rezultata kojim je potvrđena velika pobeda zagovornika prava na abortus u Irskoj.

Indijka kao simbol pobede prava na abortus u Irskoj

Zvaničnici izborne komisije u Irskoj potvrdili su danas veliku pobedu zagovornika prava na abortus, a u medijima se uz ove vesti pojavljuje fotografija devojke čija je smrt bila prekretnica u borbi za pravo na abortus u Irskoj.

Zubarka iz Indije Savita Halapanavar 2012. godine je u 17. nedelji trudnoće sa suprugom Pravinom primljena u bolnicu u irskom gradu Golveju zbog septičkog pobačaja, komplikacije u trudnoći u kojoj su inficirani fetus i posteljica, a život majke izuzetno ugrožen.
AP Photo/Peter Morrison

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane