Nova Pčeličina slikovnica o Arčiju i Dori

Izdavačka kuća "Pčelica" objavila je i četvrtu slikovnicu popularnog serijala o labradorima Arčiju i Dori - "Arči i Dora u ratu s mačkama?".

13 Jul 2018 11:56

BEOGRAD - Izdavačka kuća "Pčelica" objavila je i četvrtu slikovnicu popularnog serijala o labradorima Arčiju i Dori - "Arči i Dora u ratu s mačkama?".

Čitaocima je poznato da je izdavačka kuća "Pčelica" veliki prijatelj životinja, da u svom programu ima čitave serijale edukativnih i zabavnih knjiga o domaćim i divljim životinjama, ali i da su labradori Arči i Dora omiljeni članovi "Pčeličinog" kolektiva.

Iz želje da deca razvijaju pravilan odnos prema životinjama, "Pčelica" je pre dve godine započela objavljivanje serijala ilustrovanih priča o Arčiju i Dori, koje se razlikuju od sličnih slikovnica o ljubimcima, jer su glavni junaci istiniti likovi i oni su za kratko vreme postali veoma popularni kod malih čitalaca.

Autor Goran Marković i ilustrator Aleksa Jovanović potrudili su se da deca putem glavnih junaka priče razvijaju empatiju prema ljubimcima, da humano postupaju sa napuštenim psima i da se uče pravilnom ophođenju prema životinjama.

U četvrtoj priči "Arči i Dora u ratu s mačkama?", koja je objavljena upravo na Arčijev i Dorin rođendan (zanimljivost je da su dva labradora rođena istog dana), autori se bave problemom sukoba, ali putem likova mački koje su često u neprijateljstvu sa psima.

Ova slikovnica decu uči da se sukobima ne rešavaju problemi, već razumevanjem i tolerancijom.

Prethodne tri slikovnice serijala o Arčiju i Dori takođe pred male čitaoce postavljaju probleme i uče ih kako bi trebalo da budu rešeni na human, odgovoran i razuman način.

Prva knjiga serijala "Arči i Dora postaju prijatelji?" za temu ima prihvatanje drugačijih i borbu protiv predrasuda, druga knjiga "Arči i Dora spasavaju napuštenog psa?" pokazuje humani aspekt udomljavanja, a treća knjiga "Arči i Dora u zimskoj avanturi?" bavi se problemom životne ugroženosti zbog lakovernog ponašanja i nekritičkog poverenja u nepoznate osobe.

Kolektiv "Pčelice" je svečano obeležio Arčijev šesti i Dorin četvrti rođendan uz predstavljanje nove slikovnice "Arči i Dora u ratu s mačkama?".


Foto pcelica.rs

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane