Tabaković: Povećana stabilnost finansijskog sistema

Narodna banka Srbije je povećala stabilnost finansijskog sistema, koji je sada otporniji na međunarodne uticaje, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu.

30 Jul 2018 15:23
Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da NBS radi na tome da način izražavanja i obračunavanja troška kredita mora da bude jasan klijentu u trenutku uzimanja kredita kako bi se sprečile manipulacije.

BEOGRAD - Narodna banka Srbije je povećala stabilnost finansijskog sistema, koji je sada otporniji na međunarodne uticaje, izjavila je danas guvernerka Jorgovanka Tabaković na predstavljanju godišnjeg Izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu.

Otpornost domaćeg finansijskog sistema je u 2017. bila veća nego u 2016, a povećana je po osnovu znatnog smanjenja učešća javnog duga u BDP-u i pada stepena evroizacije plasmana, rečeno je na konferenciji NBS.


Varanje klijenta - dugoročno gubitak za banku

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da NBS radi na tome da način izražavanja i obračunavanja troška kredita mora da bude jasan klijentu u trenutku uzimanja kredita kako bi se sprečile manipulacije.

"Na tome radimo. Banke su uvek korak ispred nas, ali ćemo se potruditi da uhvatimo korak s njima i zaustavimo tu praksu da se po onoj analogiji iz trgovine čokolada "milka" od 200 grama smanji na 180 g i prodaje po istoj ceni, računajući da nećete videti da tu ima 180 g", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare u NBS.


Neto priliv SDI 2,6 milijardi evra do kraja godine

Neto priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Srbiji bi do kraja godine trebalo da iznosi 2,6 milijardi evra prema konzervativnoj proceni Narodne banke Srbije, izjavila je danas guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

“Nešto iznad onoga što smo ocekivali i na naše zadovoljstvo jeste priliv stranih direktnih investicija koje rastu, i koje bi, prema našoj konzervativnoj proceni, trebalo da do kraja godine budu 2,6 milijadi evra neto priliva”, rekla je guverner na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu.


Već radimo projekcije za povećanje plata i penzija

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je izjavila danas da centralna banka već radi projekcije za najavljeno povećanje plata i penzija i da se to povećanje uopšte ne dovodi u pitanje.

"Nijednog trenutka se ne postavlja pitanje da li će povećanje plata i penzija, već radimo projekcije, dovesti u pitanje našu osnovnu zakonsku obavezu da održimo inflaciju u granicama koje su zakonom propisane", rekla je Tabaković na pitanje novinara da li će povećanje plata i penzija i ukidanja zakona o privremenom ograničenju pogurati inflaciju ili imati neki drugi uticaj na finansijski sistem.


U toku pripeme za privatizaciju Komercijalne banke

U toku su pripreme za privatizaciju Komercijalne banke i u njima učestvuje i Narodna banka Srbije, izjavila je danas guverka NBS Jorgovanka Tabaković.

Odgovarajući na pitanje novinara da li NBS plaši mogućnost privatizacije Komercijalne banke i drugih izazova po pitanju stabilnosti finansijskog sistema, Tabaković je naglasila da nema nikakvih razloga za strah, ni po pitanju privatizacije Komercijalne banke.


Od ukupnih plasmana građanima, čak 71% dinarski

Obim novoodobrenih kredita stanovništvu u 2017. godini bio je za 21,7 odsto viši nego 2016, pri čemu se blizu 71 odsto odnosilo na dinarske kredite, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković.

“To svedoči o poverenju stanovništva u domaću valutu”, rekla je Tabaković na prezentaciji Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2017. godinu u Narodnoj banci Srbije.


Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

JORGOVANKA TABAKOVIC

vrh strane