Brnabić Tačiju: Prekinite priču o Preševu, Bujanovcu i ...

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas predstavnicima privremenih vlasti u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije, i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

12 Oktobar 2018 13:39
Srbija je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić na otkrivanju spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju, gde se danas obeležava stogodišnjica oslobođenja grada.

PROKUPLJE - Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas predstavnicima privremenih vlasti u Prištini da prestanu da pričaju o Preševu, Bujanovcu i Medveđi i da se okanu centralne Srbije, i istakla da treba da se razgovara o tome da li možemo da dođemo do kompromisa koji bi obezbedio dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Brnabić je time odgovorila na tvrdnju kosovskog predsednika Hašima Tačija da je dobio podršku predsednika Francuske Emanuela Makrona da Beograd i Priština što pre postignu obavezujući sporazum, sa "realnom mogućnošću korekcije granice što podrazumeva pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca teritoriji Kosova".


Srbija danas jača nego juče, slabija nego sutra

Srbija je danas jača nego što je bila juče, a slabija nego što će biti sutra, poručila je predsednica vlade Ana Brnabić na otkrivanju spomenika Gvozdenom puku u Prokuplju, gde se danas obeležava stogodišnjica oslobođenja grada.

U tom gradu, u koji su 1918. umarširale jedinice Prve srpske armije na čelu sa vojvodom Petrom Bojovićem, otkriven je spomenik Drugom pešadijskom puku srpske vojske, poznatiji po svom nazivu "gvozdeni", koji je učestvovao u ratovima od 1912. do 1918. godine, a u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode...


Autoput prioritet za Prokuplje, počinje krajem 2019.

Sednica Vlade u Prokuplju je signal koliko će država u narednom periodu investirati u taj grad i ceo Toplički okrug, poručila je danas premijerka Ana Brnabić i izrazila nadu da će se u prvu fazu gradnje autoputa Niš - Priština - Tirana - Drač, deonicu od Niša do Pločnika, krenuti krajem naredne godine.

Brnabić je, posle sednice vlade, rekla da je među tri strateška projekta za Prokuplje apsolutni prioritet Auto-put mira - Niš - Merdare - Priština -Tirana - Drač...


Sednica vlade i otkrivanje spomenika Gvozdenom puku

Sednica Vlade Srbije, posvećena razvoju Topličkog okruga, počela je u Prokuplju, a nakon nje uslediće centralna državna ceremonija povodom obeležavanja stogodišsnjice oslobođenja tog grada, tokom koje će biti otkriven spomenik Gvozdenom puku.

Sednici vlade prisustvuju i gradonačelnik Prokuplja Aleksandar Simonović i predsednik Skupštine opštine Prokuplje Dejan Lazić...


U Prokuplju otkriven spomenik Gvozdenom puku

Danas će u Prokuplju, koji obeležava sto godina od oslobođenja u Velikom ratu 1918. godine, biti otkriven spomenik Drugom pešadijskom puku, poznatiji po svom nazivu "gvozdeni", koji je bio je puk srpske vojske tokom ratova od 1912. do 1918. godine, a pročuo se i u istoriju ušao zbog junaštva kojim je zadivio i skoro sve savezničke vojske i njihove vojskovođe, vlade i narode.

Čuven po hrabrost, čvrstini i visokom borbenom moralu puk su u prvom pozivu popunjavali su srpski vojnici u najboljoj životnoj snazi, od 21 do 31 godine starostii koji se mobilisao upravo u ovom gradu gde se nalazila okružna pukovska komanda...


Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane