Makron Trampu: Prijatelju moj; Tramp suzdržan

Američki i francuski predsednici Donald Tramp i Emanuel Makron danas su se u Parizu saglasili da je neophodno uložiti više sredstava u evropsku odbranu i time izgladili odnose, ali "toplina" u njihovom odnosu nedostaje, ocenjuje Rojters, dok AP prenosi objavu Bele kuće da je "zbog lošeg vremena" otkazana Trampova poseta američkom vojnom groblju...

10 Novembar 2018 16:04

Makron Trampu: Prijatelju moj; Tramp suzdržan

Američki i francuski predsednici Donald Tramp i Emanuel Makron danas su se u Parizu saglasili da je neophodno uložiti više sredstava u evropsku odbranu i time izgladili odnose, ali "toplina" u njihovom odnosu i dalje nedostaje, ocenjuje Rojters, dok AP prenosi objavu Bele kuće da je "zbog lošeg vremena" otkazana Trampova poseta američkom vojnom groblju iz Prvog svetskog rata.

Britanska agencija podseća da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro osudio predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.


Makron: Podeliti teret, Tramp: Evropa da bude fer oko toga

PARIZ - Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropa mora da preuzme veću odgovornost za sopstvenu odbranu i istakao da se sa američkim predsednikom složio da postoji potreba za "većim udelom" Evrope u NATO-u.

"Očigledno je da ću s Trampom razgovarati o evropskim strateškim odbrambenim sposobnostima i potrebi za Evropom koja je u stanju da preuzme više zajedničkog tereta u srcu NATO-a", rekao je Makron uoči sastanka s Trampom u Jelisejskoj palati, prenosi Rojters.
Ćristophe Petit Tešon, Pool via AP

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane