Njumen: Interesuje me istorija Balkana

Džon Pol Njumen, autor knjige "Jugoslavija u senci rata" u podnaslovu "ratni veterani i stvaranje nove države (1903-1945)" bio je danas gost Kluba - knjižare - galerije Glasnik, gde je vođen razgovor o njegovoj knjizi koja je objavljena krajem prošle godine i koja je naišla na veliko interesovanje čitalačke publike.

12 April 2019 16:00

BEOGRAD - Džon Pol Njumen, autor knjige "Jugoslavija u senci rata" u podnaslovu "ratni veterani i stvaranje nove države (1903-1945)" bio je danas gost Kluba - knjižare - galerije Glasnik, gde je vođen razgovor o njegovoj knjizi koja je objavljena krajem prošle godine i koja je naišla na veliko interesovanje čitalačke publike.

Njumen (Irac po rođenju) važi danas za jednog od uticajnijih istoricara mlađe generacije i predaje istoriju Evrope XX veka na Univerzitetu Mejnut u Irskoj. Doktorirao je na Univerzitetu u Sautemptonu, a postdoktorske studije nastavio je u Dablinu, u Centru za studije rata. Fokus njegovog akademskog rada usmeren je, pre svega, ka istoriji Istočne Evrope i nekadašnje Jugoslavije, kao i ka temama kulture pobede i poraza u Evropi 20. veka, ratnih vojnih invalida, komparativne istorije Čehoslovačke i Jugoslavije, paravojnog organizovanja u Srednjoj Evropi i na Balkanu.


Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane