Stejt: Pompeo ohrabrio Beograd da obnovi dijalog s Prištinom

Državni sekretar SAD Majk Pompeo je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi dijalog sa Prištinom, saopštio je Stejt department.

21 Avgust 2019 09:01


NJUJORK - Državni sekretar SAD Majk Pompeo je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku ohrabrio Srbiju da se fokusira na svoj strateški cilj, članstvo u EU, kao i da obnovi dijalog sa Prištinom, saopštio je Stejt department.

Pompeo i Vučić su razgovarali o zajedničkoj viziji stabilnog, bezbednog i prospreritetnog Zapadnog Balkana, kao i o nastavku američke podrške Srbiji na putu ka Evropskoj uniji.


Plan Stejt departmenta o dinamici razgovora sa PR

Plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće godine sporazum dođe u Skupštinu Srbije i prođe ratifikaciju, a da u raspravi i glasanju učestvuje i opozicija, čime se daje puni legitimitet, piše Blic.

Prema navodima lista, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tražio da Pristina ukine takse, da SAD zauzmu izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM i zaštitu za narod i manastire.

FOTO TANJUG / SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE / bb

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane