Rajfajzen banka: Vesti sa tržišta

Japanski jen je povukao danas naviše i druge svetske valute koje važe za "sigurna utočišta" u turbulentnim vremenima, nakon američkog vazdušnog napada na aerodrom u Bagdadu u kojem je ubijen visoki iranski vojni zvaničnik, što je zaoštrilo tenzije na Bliskom Istoku i podstaklo rast cena nafte.

03 Jan 2020 10:51

BEOGRAD - Japanski jen je povukao danas naviše i druge svetske valute koje važe za "sigurna utočišta" u turbulentnim vremenima, nakon američkog vazdušnog napada na aerodrom u Bagdadu u kojem je ubijen visoki iranski vojni zvaničnik, što je zaoštrilo tenzije na Bliskom Istoku i podstaklo rast cena nafte.

Zbog proslave Nove godine, trezorskim zapisima još nije trgovano, ali su na vest o američkom vazdušnom napadu državne obveznice porasle za sedam baznih poena, što nagoveštava pad prinosa u SAD-u.

Prema korpi valuta, dolar je skliznuo na 96,770 poena, ali je ostao iznad nedavnog šestomesečnog minimuma od oko 96,355 poena.

Dolar je prethodno, na trgovanju tokom noći, bio poduprt sumornim ekonomskim vestima iz Evrope i Velike Britanije, koje su negativno uticale na funtu i evro.

Istraživanja su pokazala da je britanska fabrička proizvodnja u decembru pala najbržim tempom od 2012. godine i da je nemački proizvodni sektor ostao duboko na dnu.

Britanska funta se trgovala za 1,3135 dolara, spustivši se sa maksimuma od 1,3266 dolara zabeleženog u četvrtak.

Evro se trgovao za 1,1171 dolara, što je znatan pad u odnosu na prethodni nivo od 1,1249 dolara.


Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane