Mali: Sporazumi kao nastavak inicijative “mini-šengen”

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usloga od poverenja.

24 Februar 2020 10:36

Mali: Sporazumi kao nastavak inicijative “mini-šengen”

Skupština Srbije potvrdila je danas Sporazum između Srbije i Severne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usloga od poverenja.

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio u raspravi da bi potvrđivanje Sporazuma trebalo da ima uticaja na privredne subjekte obe zemlje koji će u međusobnoj poslovnoj saradnji preći na elektronsko poslovanje, koje je brže i efikasnije od klasičnog.


Oko 43 mil.EUR za preduzetništvo i nauku

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj koji predviđa ulaganje od oko 43 miliona evra u razvoj preduzetništva, Fonda za nauku i naučno istraživanje.

Fondu za nauku je opredeljeno je 22,5 miliona evra, za reforme instituta za istraživanje i razvoj osam miliona evra i za program saradnje sa srpskom naučnom dijaposrom 3,5 miliona evra.


Skupština potvrdila sporazum sa EAEU

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o potvrđivanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i njenih država članica kojima se predviđa pristup tržištu od preko 180 miliona ljudi.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je u raspravi da se tim sporazumom ne ugrožava evropski put Srbije.

“Evropska unija ne samo da je prvi spoljnopolitički cilj Srbije, već je i prvi spoljnotrgovinski partner sa kojim ostvarujemo 65 odsto ukupne trgovine, dok je sa zemljama EAEU taj procenat oko 7 odsto“, rekao je Mali u raspravi.


Poslanici počinju raspravu o Zakonu o poreklu imovine

Skupština Srbije počinje novu sednicu, a pred poslanicima će se danas prvo naći Predlog zakona o poreklu imovine i posebnom porezu.

Predloženo rešenje predviđa porez od čak 75 odsto ako se utvrdi da neki građanin nije prijavio da je u roku od tri godine uzastopno uvećao imovinu za najmanje 150.000 evra.


Foto Tanjug/O.Toskić, arhiva

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane