Generalni direktor SZO: Prerano govoriti o pandemiji

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da koronavirus nije globalno van kontrole niti je prouzrokovao smrtne slučajeve velikih razmera i da je "prerano" govoriti o pandemiji.

24 Februar 2020 17:31

Tedros: Prerano govoriti o pandemiji

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da koronavirus nije globalno van kontrole niti je prouzrokovao smrtne slučajeve velikih razmera i da je "prerano" govoriti o pandemiji.

Tedros Adanom Gebrejsus, generalni direktor SZO, rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da upotreba reči pandemija ne odgovara činjenicama, dodajući da se moramo fokusirati na sprečavanje dok se pripremamo za potencijalnu pandemiju.


Italija: Potraga za "nultim pacijentom" zaraženim koronavirusom

RIM - U Italiji je do sada sedam osoba umrlo od koronavirusa, a broj zaraženih premašio je 200, čime je ta zemlja postala treća država sa najvećim brojem zaraženih od koronavirusa u svetu.

Italijanske vlasti sprovode restrikcije i blokade na severu zemlje, veruje se da je u blokadi oko 100.000 ljudi, a najviše su pogođene regije Lombardija i Veneto.


Italija pokušava da obuzda virus dok se susedi plaše širenja

RIM - Policija je danas obezbeđivala kontrolne punktove oko gradova koji su u karantinu na severu Italije, a stanovnici su se snabdeli hranom nakon što je Italija postala žarište koronavirusa u Evropi.

Hrvatska, Mađarska i Irska savetovale su svojim građanima da odlože putovanja u područja koja su pogođena virusom, a Italijani koji putuju u inostranstvo već su osetili posledice, pa je tako policija u francuskom gradu Lionu zaustavila autobus iz Milana radi zdravstvenih pregleda, a putnicima Alitalije koji su stigli na Mauricijus pretili su karantinom, preneo je AP.


Japanski zvaničnici: Karantin na kruzeru nije bio savršen

TOKIO - Japanski zdravstveni zvaničnici i eksperti priznali su danas da karantin na kruzeru Dajmond Princes u luci Jokohama nije bio savršen, ali su branili odluku Japana da pusti oko 1.000 putnika posle 14 dana.

Zvaničnici su rekli da su se japanske zdravstvene vlasti suočile sa teškim izazovima u ophođenju s brodom pod stranom upravom, za koji su potrebni međunarodni pregovori u nedostatku utvrđenih pravila u takvoj krizi, prenosi AP.


Sedma žrtva koronavirusa u Italiji

U Italiji je danas još jedna osoba umrla od posledica koronavirusa, čime je ukupan broj povećan na sedam.

Najnovija žrtva je 80-godišnji muškarac iz mesta Kastiljone d'Ada, koji je preminuo u bolnici u Milanu.


Više od 3.000 medicinara u Kini zaraženo koronavirusom

PEKING - Više od 3.000 medicinskih radnika u Kini zaraženo je koronavirusom koji se pojavio u toj zemlji u decembru prošle godine, saopštio je danas zvaničnik kineske nacionalne zdravstvene komisije Lijang Vanijan.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom delegacije Svetske zdravstvene organizacije u Kini Brusom Ajlvordom rekao da su slučajevi zaraze najvećim delom zabeleženi u provinciji Hubei, epicentru epidemije u kojoj je do sada umrlo skoro 2.600 ljudi.


Kurc najavio upozorenje za putovanje u Italiju

BEČ - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio je danas, nakon sednice Kriznog štaba povodom izbijanja epidemije koronavirusa u susednoj Italiji, mere prevencije, koje sadrže i upozorenje građanima za putovanje u pogođene italijanske regije.

Kurc je, na konferenciji za štampu, objasnio da će vlada pokrenuti kampanju informisanja stanovnioštva.


EU, za sad, bez unutrašnjih graničnih kontrola zbog virusa

BRISEL - Evropska komisija kaže da u ovom trenutku ne preporučuje privremeno uvođenje kontrola na unutrašnjim granicama Šengena u cilju kontrole epidemije korona virusa.

U istoriji Šengena nikada se nije dogodilo da se uvedu provere na unutrašnjim granicama iz razloga zdravstvene bezbednosti, navode u Komisiji.


Kutleša: Male šanse da virus zaobiđe Hrvatsku

ZAGREB - Infektolog dr Marko Kutleša iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr Fran Mihaljević" izjavio je da su male šanse da novi koronavirus zaobiđe Hrvatsku i da očekuje da će se pacijenti zaraženi tim virusom pojaviti i u toj zemlji.

Stanje u Italiji, prema njegovim rečima, pokazuje da je bolest nepredvidiva.


Italijani na severu zemlje opustošili prodavnice

RIM - Italijani na severu zemlje opustošili su trgovine mešovitom robom, pišu tamošnji mediji, a prenosi SeeBiz.

Iz Italije, gde je zabeleženo 219 slučajeva zaraze koronavirusom i petoro mrtvih, dolaze slike praznih polica u trgovinama.


Beroš građanima: Nema mesta panici

ZAGREB - Hrvatska uvodi viši stepen pripravnosti zbog prevencije od novog koronavirusa, saopštio je danas ministar zdravlja, Vili Beroš i istovemeno poručio građanima da nema razloga za paniku.

"Doneli smo nove mere i preporuke jer moramo iz trenutka u trenutak da pratimo situaciju. Juče smo se prilagodili službenim izvešćima nadležnih agencija i doneli smo određene mere", naveo je Beroš na vanrednoj konferenciji za novinare koju su elektronski mediji prenosili uživo.


SZO protiv glasina: Beli luk ne pomaže protiv koronavirusa

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) krenula je u borbu protiv glasina, poluistina i dezinformacija vezano za koronavirus.

Pod motom "Mit basters" (Myth busters) se na sajtu SZO, između ostalog, ukazuje da beli luk ne štiti od infekcije koronavirusom.


U HR se pojačavaju mere u prevenciji koronavirusa

ZAGREB - Nakon što su ministarstva zdravlja i spoljnih poslova upozorili škole i građane Hrvatske da ne putuju u Italiju zbog širenja zaraze novim koronavirusom u toj zemlji, oglasio se i Krizni štab resora zdravlja saopštenjem da su jedini zaduženi za davanje informacija o tom virusu.

Iz resora zdravlja najavljena je konferencija za novinare na kojoj će biti predtavljene nove mere za prevenciju i širenje koronavirusa.


I HR savetuje građane da ne putuju u Lombardiju i Venetu

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova preporučilo je danas svojim državljanima da ne putuju u Lombardiju i Veneto, italijanske regije u kojima je potvrđeno više od 200 slučajeva novog koronavirusa.

Prema poslednjim podacima, pet osoba je do sada umrlo na severu Italije od posledica novog koronavirusa.


Zašto se koronavirus brzo proširio po Italiji

RIM - Italijanski list Korijere dela Sera piše danas da se očekuje da će broj zaraženih koronavirusom rasti iz sata u sat, a da je noćna mora u Italiji započela u petak ujutro kada je preminula prva zaražena osoba.

Za samo 48 sati od smrti te prve žrtve pokrajine Pokrajine Lombardija i Veneto završile su u blokadi, u karantinu, dok se na putevima nalaze vojska i policija, a škole, bioskopi, bazeni i slično su zatvoreni na najmanje nedelju dana.


Oprečne tvrdnje o broju umrlih u Iranu od koronavirusa

TEHERAN - U iranskom gradu Kom u proteklih mesec dana od koronavirusa je umrlo 50 ljudi, izjavio je danas poslanik iz tog grada, iako iransko ministarstvo zdravlja tvrdi da je u toj zemlji do sada zabeleženo samo 12 smrtnih slučajeva.

Broj koji je izneo predstavnik Koma Ahmad Amiriabadi Farahani znatno je veći i od broja zaraženih koji su iranski zvaničnici saopštili samo nekoliko sati ranije i iznosi 47, prenosi AP.


Kina zabranila trgovanje divljim životinjama

PEKING - U jeku borbe protiv koronavirusa, Kina je danas donela odluku da zabrani nezakonito trgovanje diviljim životinjama i njihovo korišćenje u ishrani.

U ključnom trenutku kontrole epidemije koronavirusa, Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa doneo je specijalnu odluku koja ima za cilj da odmah zabrani korišćenje divljih životinja u ishrani, kao i nezakonito trgovanje divljim životinjama, kako bi se pobedilo u borbi sa koronavirusom i zaštitilo zdravlje stanovnika, preneo je Kineski radio internacional.EU izdvaja 230 miliona evra za borbu protiv koronavirusa

BRISEL - Evropska unija je obećala je 230 miliona evra za pomoć u borbi protiv epidemije korovirusa, u trenutku kada se država članica EU, Italija, bori sa porastom broja slučajeva oboljevanja širom zemlje.

Na konferenciji za novinare komesar EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič i evropski komesar za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides najavili su da će EU izdvojiti 230 miliona evra za globalnu borbu protiv virusa.


Odložen Svekineski narodni kongres zbog koronavirusa

Kinesko vrhovno zakonodavno telo, Stalni komitet Svekineskog narodnog kongresa, odlučio je danas da zbog izbijanja epidemije koronavirusa odloži godišnje zasedanje Svekineskog narodnog kongresa koji je trebalo da počne 5. marta.

Kineski mediji preneli su da će novi datum održavanja Kongresa, koji obično traje 10 dana, biti naknadno saopšten, ali da neće dugo biti odložen, prenosi Rojters.


Kikl traži kontrole na granici ka Italiji

BEČ - Bivši ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl zatražio je, povodom porasta broja infekcija koronavirusom u Italiji, uvođenje ganične kontrole ka toj zemlji.

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO), u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", rekao je da bi Austrija trebalo da uvede granične kontrole na međi sa Italijom, ako dođe do pogoršanja situacije u toj zemlji.


Preporuka da škole otkažu putovanja u Italiju

ZAGREB - Ministarstvo nauke i obrazovanja izdalo je preporuku školama u Hrvatskoj da otkažu sva organizovanja putovanja u Italiju u narednih mesed dana.

Ministarstvo nauke i obrazovanja je tu preporuku izdalo u skladu sa preporukom Ministarstva zdravstva, a, kako navode, vodeći računa o bezbednosti učenika i nastavnika.


SZO više ne proglašava pandemiju, ostaje uzbuna

ŽENEVA - Svetska zdravstvena organizacija (SZO) više nema proces za proglašavanje pandemija, ali zbog epidemije novog koronavirusa i dalje je na snazi međunarodna uzbuna, saopštio je danas portparol te organizacije Tarik Jašarević.

"Nema zvanične kategorije pandemije. To je stari termin koji SZO više ne koristi, iako je ljudima poznat iz 2009. godine", rekao je Jašarević i podsetio da je ta organizacije 30. januara proglasila stanje uzbune na međunarodnom nivou, prenosi Rojters.


U Italiji preminula četvrta žrtva koronavirusa

RIM - U Italiji je od koronavirusa preminula četvrta osoba.

Radi se o 84-godišnjem muškarcu iz Lombardije koji je bio hospitalizovan u bolnici, prenosi Ansa.


Do sada od koronavirusa preminulo 2.619 osoba

PEKING - Od koronavirusa je, prema poslednjim podacima, do sada preminulo 2.619 osoba, a zaraženo je više od 79.000.

Van granica Kine potvrđeno je 27 smrtnih slučajeva, od čega najviše u Iranu - osam i Južnoj Koreji - sedam, prenosi CNN.


S.Koreja: U karantinu oko 380 stranaca zbog koronavirusa

Severna Koreja stavila je u karantin oko 380 stranaca kako bi sprečila izbijanje koronavirusa, preneli su državni mediji.

Ranije, ta zemlja je obustavila železnički saobraćaj ka i iz Kine i Rusije, prenosi agencija Kjodo.


Još dva lekara preminula od koronavirusa

Još dva lekara u Kini, starosti 42 i 55 godina, preminula su od koronavirusa.

Oni su se virusom zarazili dok su lečili pacijente u bolnicama u provincijama Hubei i Hainan, prenosi CNN.

Foto AP

Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane