Brnabić: Priština da ukine takse, da olakšavamo trgovinu

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu, da Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

24 Februar 2020 17:34
Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je danas sa Metjuom Palmerom, pre svega, razgovarala o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.

Brnabić: Priština da ukine takse, da olakšavamo trgovinu

Premijerka Ana Brnabić poručila je danas u Londonu, na samitu o Zapadnom Balkanu, da Priština treba da ukine takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH.

“Nažalost, imamo takse od 100 odsto, koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije i BiH. Nadam se da će Aljbin Kurti to još jednom razmotriti, jer treba da razmišljamo kako da olakšamo trgovinu izmejdu nas i kako da kreiramo povoljno poslovno okruženje”, rekla je Brnabić na panelu, na kojem učestvuje i Aljbin Kurti.


Brnabić sa Valasom: Očekujemo da Džonson poseti Srbiju ove godine

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Londonu sa ministrom odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Benom Valasom.

Brnabić je u razgovoru istakla da je Srbija opredeljena za jačanje sveukupnih odnosa, posebno političkog dijaloga na najvišem nivou.


Srbija jedan od lidera u privlačenju stranih investicija

Srbija je jedan od lidera u privlačenju stranih investicija i EBRD planira, zbog dobre makroekonomske situacije i sprovedenih reformi, da još više investira u Srbiji, izjavio je danas direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti.

"EBRD je investirao prošle godine u Srbiji više od 400 miliona evra, što je bila rekordna godina i nadamo se da ćemo još više investirati u 2020", rekao je za Tanjug Čakrabarti, koji učestvuje na Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu.Plenković pozvao inestitore da ulažu u žemlje ZB

Premijer Andrej Plenković pozvao je danas, na samitu Evropske banke za onovu i razvoj (EBRD) u Londonu, investitore da ulažu u Zapadni Balkan.

"Hrvatska će učiniti sve što može da pomogne svojim jugoistočnim susedima i investiciona zajednica bi trealo da iskoristi priliku u korist tih zemalja i korist cele Evropske unije", rekao je premijer Hrvatske, koja je predsedavajuća Savetom Evrope u prvih šest meseci ove godine.


Brnabić: Da SRB bude među pet zemalja po investicijama EBRD

Srbija je trenutno šesta ili sedma zemlja, ukupno, po investicijama Evropske banke za obnovu i razvoj, a EBRD bi voleo i smatra da postoji veliki potencijal da tokom ove ili sledeće godine, Srbija bude jedna od pet zemalja po investicijama te banke, izjavila je danas u Londonu premijerka Ana Brnabić.

O tome je, kako je prenela novinarima, i razgovarala sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.


Brnabić: Ne reciprocitet, nego CEFTA

Premijerka Ana Brnabić nije danas na Samitu EBRD, u Londonu, htela da replicira kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju na najavu zamene taksi merama reciprociteta, jer joj je, kako ističe, bilo važno da ekonomski predstavi ne samo Srbiju, već i ceo region, od čije budućnosti, u velikoj meri, zavisi budućnost Srbije.

Brnabić je, naime, ukazala na samitu na potrebu ukidanja taksi, a Kurti je u svom obraćanju insistirao na reciprocitetu.


Brnabić: Sa Palmerom o situaciji u BiH i C.Gori, ni reč o KiM

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Londonu da je danas sa Metjuom Palmerom, pre svega, razgovarala o situaciji o BiH i Crnoj Gori i o tome koliko najnoviji politički potresi mogu da utiču i na regionalnu stabilnost i na ekonomsku situaciju u Srbiji.

“Nismo čak nijednom rečenicom pomenuli takse Prištine, niti novu prištinsku administraciju. To možda najbolje pokazuje koliko u ovom trenutku SAD, sa jedne strane, razmišljaju kakva je moguća destabilizacija u BiH i koliko oni ozbiljno prate situaciju u BiH, ali, s druge strane, i da je Ričard Grenel preuzeo u potpunosti pitanje odnosa Beograda i Prištine i taksi”, rekla je Brnabić novinarima u Londonu.


Brnabić pozvala Tegeltiju da poseti Srbiji

Premijerka Ana Brnabić pozvala je danas predsedavajućeg Saveta ministara BiH Zorana Tegeltiju da poseti Srbiju.

“Imali smo odličan sastanak. Mi imamo mnogo zajedničkih projekata koji su pokrenuti i koje želimo da ubrzamo”, rekla je Brnabić novinarima u Londonu posle sastanka sa Tegeltijom.


Zapadni Balkan: Region u koji vredi ulagati

Premijeri sa Zapadnog Balkana pozvali su danas u Londonu investitore da ulažu u ovaj region, koji je, kako su ocenili, prijateljsko okruženje za investitore.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, da je Srbija pravo mesto za ulaganje, zemlja koja je privukla najviše stranih direktnih investicija, i ima jednu od najvažnijih stvari - ljudski kapital.


Brnabić sa Palmerom u Londonu

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Lonodnu, na marginama Samita o Zapadnom Balkanu EBRD-a, sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Prethodno, premijerka Brnabić razgovarala je u odvojenim susretima sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem, kao i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.


Brnabić: Ljudski kapital jedna od najjačih snaga Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas u Londonu da je Srbija pravo mesto za ulaganje, što pokazuju podaci o privlačenju stranih investicija, ali i značajne poreske olakšice kada je reč o ulaganju u istraživanja, tehnologiju, inovacije, ali pre svega, zato što je jedna od najjačih strana Srbije - ljudski kapital.

Govoreći o tome zašto bi investitori trebalo da dođu u Srbiju, na samitu ERBD u Londonu, Brnabić je naglasila da je Srbija prošle godine bila broj 1 kada je u pitanju privlačenje grinfild direktnih stranih investicija.


Brnabić sa Čakrabartijem

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Londonu sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.

Prethodno, oni su učestvovali na panelu u okviru Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu, koji je EBRD organizovao u glavnom gradu Velike Britanije.


Kurti: Dijaspora ključ za povećanje investicija

Dijaspora je ključna u povećanju investicija na Kosovo, rekao je danas u Londonu premijer privremene vlasti u Prištini Aljbin Kurti.

Kurti je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, rekao da je ka Kosovo prisutan treći talas entuzijazma.


Brnabić u Londonu razgovarala sa Tegeltijom

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas, na marginama investicionog samita EBRD u Londonu, sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

Brnabić i Tegeltija su učestvovali na panelu o investicijama na Zapadnom Balkanu koji je organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj, sa premijerima šest ekonomija regiona.


Tegeltija: Infrastruktura i energetika najvažniji za Z.Balkan

Predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da su za razvoj zemalja Zapadnog Balkana najvažniji projekti iz oblasti saobraćajne infrastrukture, energetike i projekti koji se tiču bezbednosti i sprečavanja elementarnih nepogoda.

On je na londonskom Investicionom skupu o Zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) napomenuo značaj infrastrukturnih radova koji spajaju sever i jug Bosne i Hercegovine, a za koje je rekao da predstavljaju najskuplje i najteže deonice.


Rama: Samo jedan autoput važan - onaj prema EU

Postoji samo jedan autoput koji treba da izgradimo zajedno, a to je autoput ka EU, poručio je danas u Londonu premijer Albanije Edi Rama govoreći o regionalnoj saradnji i projektima na Zapadnom Balkanu.

Rama je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, rekao da se region kreće napred, ali da put nije lak jer još nije ostavljena prošlost za sobom.


Brnabić: Region Zapadnog Balkana ima ogroman potencijal

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Londonu da region Zapadnog Balkana ima ogromne potencijale koje treba mnogo bolje i više iskoristiti.

Brnabić je, na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, istakla da su za Srbiju ključni, prioritetni projekti inicijativa "mini šengen", kao i infrastrukturno povezivanje u regionu.


Marković: Autuput i pruga ka Srbiji prioritet CG

Infrastrukturno povezivanje je ključna pretpostavka za realizaciju vizije razvoja zemalja regiona, ocenio je danas u Londonu premijer Crne Gore Duško Marković.

Marković je na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, na kojem učestvuju premijeri šest ekonomija regiona, kazao da je u prethodnom periodu dosta toga urađeno zajedno, ali i da dosta toga predstoji da se uradi.


Spasovski: Infrastrukturno povezivanje ključno za razvoj ZB

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski rekao je danas da su infrastrukturni projekti od ključnog značaja za razvoj regiona i naglasio da je drumsko, železničko i gasno povezivanje od posebne važnosti za zemlje u regionu Zapadnog Balkana.

"Za nas u Severnoj Makedoniji važni su infrastrukturni projekti kao što je Koridor osam koji je deo pan-evropskih koridora. Koridor osam bi povezao istok i zapad i to je jedan od strateških projekata naše zemlje. Nema dela na tom koridoru, koji uključuje i železnički saobraćaj, koji mi nećemo uraditi”, rekao je Spasovski na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu u organizaciji EBRD.


Abeceda smestila Brnabić i Kurtija jedno do drugog na panelu

Premijerka Ana Brnabić učestvuje danas u Londonu na Investicionom samitu o Zapadnom Balkanu u organizaciji EBRD, a to je prvi skup na kojem se susrela sa novim premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

Kako su premijeri šest ekonomija Zapadnog Balkana na panelu posvećenom investicionim potencijalima svoje mesto zauzeli po abecednom redu, tako je prva do predsednika EBRD Sume Čakrabartija srpska premijerka Ana Brnabić, a do nje sedi - Aljbin Kurti.


Brnabić na Samitu EBRD u Londonu, najavljen i susret sa Palmerom

U Londonu je danas počeo Investicioni samit za Zapadni Balkan u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na kojem učestvuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na Samitu će učestvovati premijeri iz regiona, a cilj skupa je da se istaknu potencijalne investicione i poslovne mogućnosti na Zapadnom Balkanu.


Džuda objavio foto Brnabić sa Plenkovićem i Kurtijem

Novinar i analitičar, Tim Džuda, prvog dana Samita EBRD u Londonu, objavio je fotografiju srpske premijerke Ane Brnabić, koja sedi između hrvatskog kolege Andreja Plenković i premijera privemenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

„O reciprocitetu jedni sa drugima? Albin Kurti i Ana Bernabić. Biće zanimljivo čuti šta se dešava iza kulisa a ovo je prilika. EBRD - Balkan Investment Summit “, napisao je Džuda na svom tviter nalogu.Kompletan sadržaj vesti dostupan je korisnicima Tanjugovih servisa

vrh strane