Договор о четири кључне слободе, у интересу грађана и економиjа

Председник Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас, после трилатералног састанка са премиjерима Северне Mакедониjе и Aлбаниjе, да се данас разговарало у корист грађана све три земље, те да jе циљ све троjице да се до краjа 2021. "границе наших земаља прелазе само уз личну карту".

10 октобар 2019 13:09
Прeмиjeр Сeвeрнe Мaкeдoниje Зoрaн Зaeв пoручиo je дaнaс дa сe зajeднo сa Србиjoм и Aлбaниjoм пoкрeћe инициjaтивa o jaчeм рeгиoнaлнoм пoвeзивaњу и шaљe пoрукa дa пoлитички oднoси у рeгиoну пoстajу jeднoстaвниjи, дa Бaлкaн вишe ниje бурe бaрутa, вeћ рeгиoн мирa, стaбилнoсти и eкoнoмскoг рaзвoja, 21. вeкa, пoсвeћeн бoљeм живoту.

Договор о 4 кључне слободе, у интересу грађана и економиjа

НOВИ СAД - Председник Србиjе Aлександар Вучић изjавио jе данас, после трилатералног састанка са премиjерима Северне Mакедониjе и Aлбаниjе, да се данас разговарало у корист грађана све три земље, те да jе циљ све троjице да се до краjа 2021. "границе наших земаља прелазе само уз личну карту".

"Документ коjи ћете видети заснован jе на слободи протока капитала, робе, услуга и људи, jер људи у нашим земљама заслужуjу бољи живот и мању незапосленост", рекао jе Вучић новинарима, на заjедничкоj прес конференциjи и истакао да jе реч о кључним слободама, односно вредностима, коjе су међународно прихваћене, а промовише их EУ.


Рама: Чуо сам критике, али не и алтернативу

Премиjер Aлбаниjе Eди Рама изjавио jе данас у Новом Саду да jе чуо доста критика о инициjативи "мали Шенген", коjа подразумева уклањање бариjера у региону Западног Балкана, али, истиче, ниjе чуо никакву алтернативу.

"Чуо сам доста критика о заjедничком простору, али уз дужно постовање, оне нам не даjу никакве алтернативе, већ тапкаjу у прошлосто и одржаваjу статус кво", рекао jе Рама на конференциjи за новинаре након трилатералног састанка са председником Србиjе Aлександром Вучићем и премиjером Северне Mакедониjе Зораном Заевим.


Рама хтео прво да чуjе Вучића о Kосову

Премиjер Aлбаниjе Eди Рама желео jе данас, на прес конференциjи након трилатералног састанка са председником Србиjе Aлександром Вучићем и премиjером Северне Mакедониjе Зораном Заевим, прво да чуjе одговор председника Вучића на питање зашто у разговорима нису учестовали представници тзв. Kосова, Црне Горе и БиХ.

Новинарка из Aлбаниjе упитала jе троjицу лидера зашто данас на састанку на коjем jе било речи о уклањању бариjера у региону, нема представника тзв. Kосова, Црне Горе и БиХ и када очекуjу да ће се сви представници западнобалканске шесторке састати без представника EУ.


EУ добродошла, али треба сами да узмемо судбину у своjе руке

Председник Србиjе Aлександар Вучић рекао jе данас у Новом Саду, на питање новинара да ли jе лакше или теже да се постигне договор без представника EУ, да су представници EУ увек добродошли, али да балкански народи мораjу да узму судбину у своjе руке, са чиме су се сложили и премиjери Aлбаниjе и Северне Mакедониjе.

"Сви се налазимо на путу ка EУ у одређеноj фази, то су наши приjатељи. Представљамо суверене земље, одговорне и озбиљне народе и нисмо недозрели да нам jе потребан тутор и у стању смо да се сами о себи старамо. Што се мене тиче, увек су добродошли наши приjатељи из EУ, али као што сте видели данас, тако ћемо и 10. новембра моћи сами конструктивно и веома добро да разговарамо", рекао jе Вучић.


Инициjатива отворена за целу западнобалканску шесторку

Председник Србиjе Aлександар Вучић и премиjери Aлбаниjе и Северне Mакедониjе Eди Рама и Зоран Заев заjеднички су поручили да jе инициjатива о уклањању бариjера између три земље апсолутно отворена да jоj се придруже сви партнери из западнобалканске шесторке, jер jе то важно за будућност целог региона и добробит грађана.

На питање новинара упућеноj свим лидерима зашто на састанку нема представника Црне Горе, БиХ и тзв. Kосова, Вучић jе рекао да не постоjи никакав проблем, односно да постоjи воља да се, ако три земље успоставе правила и систем, томе придруже и остали из западнобалканске шесторке, уз све разлике коjе постоjе, пре свега по питању статуса Kосова и Mетохиjе.


Решили да не чекамо да нам кажу шта можемо у свом интересу

Aлбаниjа, Србиjа и Северна Mакедониjа су земље коjе су на европском путу, али су данашњим договором решиле да своjу судбину узму у своjе руке и да више не чекаjу на нечиjе одлуке о томе шта и колико можемо да урадимо у сопственом интересу, истакао jе данас председник Србиjе Aлександар Вучић после трилатералног сусрета са премиjерима Aлбаниjе и Северне Mакедониjе Eдиjом Рамом и Зораном Заевом.

„Mи све време чекамо да нам неко донесе неку пресуду, шта ће неко да нам каже, колико смемо да урадимо. Сви смо на европском путу, али смо решили да сами одлучуjемо о своjоj судбини, да не чекамо никога. Tо што чекамо питање jе када ћемо да дочекамо, а нама jе сваки дан у питању. Што не бисмо радили боље и више између себе, ко нас у томе спречава", упитао jе Вучић.


Рама Вучићу: Jош нам jе потребан енглески...

Председник Србиjе Aлександар Вучић и премиjери Aлбаниjе и Северне Mакедониjе Eди Рама и Зоран Заев одржали су данас, након трилатералног састанка, конференциjу за новинаре, на коjоj су се обратили на своjим матерњим jезицима.

Први jе говорио председник Вучић, а након њега се обратио и премиjер Aлбаниjе Eди Рама.


Заев: Балкан више ниjе буре барута, већ регион мира, развоjа

Премиjер Северне Mакедониjе Зоран Заев поручио jе данас да се заjедно са Србиjом и Aлбаниjом покреће инициjатива о jачем регионалном повезивању и шаље порука да политички односи у региону постаjу jедноставниjи, да Балкан више ниjе буре барута, већ регион мира, стабилности и економског развоjа, 21. века, посвећен бољем животу.

Уверен jе да ће уз помоћ ове инициjативе регион бити више поштован, конкурентниjи у свету и привлачниjи и гарђанима Балкана да остану и живе у региону, и страним инвеститорима да праве планове на основу широког опсега наших ресурса.


Рама: Региону потребно да иде напред, састанак драгоцен

Премиjер Aлбаниjе Eди Рама поручио jе данас, после трилатералног састанка са званичницима Србиjе и Северне Mакедониjе у Новом Саду, да jе региону очаjнички потребно да иде напред и да jе инициjатива, названа, иначе, "мали Шенген", отворена за све на Западном Балкану.

"Oво ниjе састанак коjи се изненада десио и jа бих желео да вама поjасним да он нема за циљ никакве ексклузивности, напротив, то jе корак коjи jе предузет да би се обезбедио опште инклузивни процес и у декларациjи можете да прочитате да ми говоримо о шесторки са Западног Балкана током целог текста", истакао jе Рама.


Tрилатерални састанак Вучића, Заева и Раме о "малом Шенгену"

У Новом Саду jе jутрос почео трилатерални састанак Србиjе, Aлбаниjе и Северне Mакедониjе, а председник Србиjе Aлександар Вучиц домаћин jе премиjерима две земље Зорану Заеву и Eдиjу Рами на самиту чиjа jе главна тема боље повезивање тржишта у региону и предлог српског председника о успостављању "малог Шенгена".

На састанку, у Oфицирском павиљону Петроварадинске тврђаве, наjвише ће бити речи о регионалноj сарадњи и економском повезивању, уклањању бариjера у пословању и слободниjем протоку робе, људи и услуга на териториjи три земље чиjе тржиште има 20 милиона људи.


Kомплетан садржаj вести доступан jе корисницима Танјугових сервиса

AЛEКСAНДAР ВУЦИЦ

врх стране