16. maj 2023 11:42

Priznanje "Počasno Srce Sarajeva" pripalo reditelju Marku Kazinsu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Priznanje "Počasno Srce Sarajeva" pripalo reditelju Marku Kazinsu

Foto: Shutterstock.com/ CHAINFOTO24, ilustracija

SARAJEVO - Priznanje "Počasno Srce Sarajeva" biće uručeno škotsko - irskom reditelju i piscu Marku Kazinsku (Cousins) za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti u okviru 29. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 11. do 18. avgusta, saopštili su danas organizatori.

"Doneti filmove s Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu u Sarajevo tokom njegove opsade, pokazalo mi je zašto su filmovi važni. Većina onoga što sam od tada uradio, bilo je pod utjecajem tih strašnih, inspirativnih sedmica 1994. godine. Povratak u Sarajevo, prvi put nakon 29 godina, u meni će probuditi bujicu emocija", poručio je Kazinski.

"Počasno Srce Sarajeva" će u domu Kazinskog imati počasno mesto i podsećati ga na potrebu da rizikuje i da deluje solidarno.

"Još uvek mogu da učim od mladića koji sam nekada bio, a još više od pionira u Sarajevu koji su shvatili da filmovi nisu samo zabava, nego ključni deo naših života. Tako sam zahvalan", rekao je Kazinski.

Kako je najavljeno, povodom uručenja priznanja "Počasno Srce Sarajeva" u sklopu programa "Suočavanje s prošlošću" Sarajevo film festivala biće upriličena posebna projekcija Kazinsovog filma "March On Rome".

Kazins je autor knjiga bila je ''Imagining Reality: The Faber Book of Documentary'' i ''The Story of Film'', kao i brojnih dokumentaraca "The Story of Film: Odyssey", "The Story Of Film: A New Generation", "What Is This Film Calles Love", "Here Be Dragons" i drugih.

Kazins ima počasne doktorate sa Univerziteta u Edinburghu i Stirlingu, počasni je profesor filma na Kraljičinom Univerzitetu u Belfastu ( Queen's University Belfast), a bio je i predsednik Belfast film festivala i festivala "Docs Ireland".