15. oktobar 2023 14:10

Egipatska dizajnerka nakita Rim Mažid Amin predstavila kolekciju u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Egipatska dizajnerka nakita Rim Mažid Amin predstavila kolekciju u Beogradu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Egipatska dizajnerka Rim Mažid Amin, koja unikatnim nakitom od srebra oslikava 7.000 godina dugu tradiciju i kulturu Egipta, izrazila je zadovoljstvo mogućnošću da u Beogradu predstavi svoju kolekciju.

Posebno deo koji oslikava oblast oko manastira Svete Katarine, koji je, kako je naglasila, dobro poznat srpskom narodu još od 13. veka, kada je Sveti Sava posetio to sveto mesto na jugu Sinaja.

"Jedan od mojih modela predstavio je tradicionalni nakit i odeću žena iz oblasti manastira Svete Katrine koji svi ovde sigurna sam dobro znaju. To je najstariji manastir na svetu koji se može pohvaliti neprekidnom istorijom dugom 1.700 godina, a posetio ga je i Sveti Sava u 13. veku. Manastir je važan deo naše zajedničke istorije i naših zajedničkih veza, koje sežu osam vekova unazad i veoma sam ponosna što je publika u Beogradu mogla da vidi i čuje i o tradiciji i običajima iz tog dela Egipta", kazala je dizajnerka za Tanjug.

Rim Mažid Aman, koja je u svetlu obeležavanja 115 godina diplomatskih odnosa Beograda i Kaira učestvovala na Etnolodži festu, koji se odvija pod pokroviteljstvom supruge predsednika Tamare Vučić, navodi da je kroz modele ispričala priče i iz tradicije Južnog Sinaja, severne obale Aleksandrije, južnog Egipta - Luksora, zapadnog Egipta - oaze Sive, grada Asjuta - luke na Nilu.

"Gledajte nazad u istoriju, tradiciju i kulturu i naći ćete glavnu inspiraciju i glavnog pokretača. Što su koreni u prošlosti snažniji, što više čuvamo sećanaj na našu prošlost i tradiciju, budućnost nam je jača i svetlija", rekla je Mažid, čija kolekcija "Srebrni put do Egipta" predstavlja odu tradiciji protkanu savremenim trendovima.

"Jedna od ogrlica koje sam predstavila ovde u Beogradu pokazuje lepu ženu sa krčagom vode na glavi. Priča o njoj utkana je i u popularnu egipatsku pesmu o tradicionalnoj ženi sa sela, koja je morala da ide na izvor da puni vodu i u velikom krčagu je nosi na glavi. Ova jednostavana ideja dala mi je priliku da pokažem i sve detalje lepote tradicionalne Egipćanke", navela je ona.

Prema njenim rečima, sve što stvara protkala je tradicionalnim i modernim uticajima egipatskih civilizacija, od veličanstvene ere drevnih faraona do grčko-rimskog sjaja, večne elegancije koptskih tradicija i kompleksne lepote islamskih kultura.

"Kao osoba koja dolazi iz Egipta i kao turistički vodič više sam nego svesna detalja višeslojne istorije i tradicije egipatskog naroda koja seže 7.000 godina unazad", rekla je Mažid Amin, čiji dizajn predstavlja most između drevnog i savremenog.

Dizajnerka oživljava simbole koji se prenose kroz vekove i ističe da inspiraciju crpi na svakom koraku.

"U Egiptu je teško ne biti inspirsan, jer gde god se okreneš inspiracija je tu", navela je ona.

Mažid je kao gost Etnolodži festa, međunarodnog festivala posvećenog promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa u Etnografskom muzeju, imala je priliku da vidi i modnu reviju studenata Fakulteta savremene umetnosti.

Kaže da je oduševio entuzijazam studenta u Srbiji.

"Divim se modelima talentovnih mladih ljudi iz kojih se vidi strast utkana u ono što rade i koliko duboko su ušli u srpsku istoriju i tradiciju. U Egiptu idemo istim putem”, rekla je i dodala da mladi u Srbiji, kao i Egiptu, na izrazito kreativan način rade na prihvatanju i negovanju različitosti.

Najviše joj se, kako je dodala, dopala crvena boja i radost cveća na srpskoj nošnji.

"Mnogi detalji slični su egipatskoj kulturi. Možemo da proizvodimo i odeću na moderan način, ali da i dalje kroz nju predstavljamo duh istorije i tradicije”, rekla je Rim Mažid Amin.

Kako kaže, iza svakog komada koji dizajnira, a koji je uklopljen u modernizovanu tradiconalnu odeću egipatskog naroda koju kreiraju njene prijateljice, stoji istorijska priča koja modernim generacijama olakšava da razumeju prošlost.

Upravo zbog toga od organizatora ovog drugog Etnolodži festa moglo se čuti da nakit Mažid predstavlja živi testament kulturnog nasleđa Egipta.