28. februar 2024 15:25

Nagrada "Jelisaveta Načić" pripala arhitekti Mileniji Marušić

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrada "Jelisaveta Načić" pripala arhitekti Mileniji Marušić

Foto: Milenija Marušić, lična arhiva

BEOGRAD - Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) saopštilo je danas da je nagradu za životno delo "Jelisaveta Načić" za 2024. godinu dodelilo arihitekti Mileniji Marušić.

Nagradu inspirisanu ličnošću i delima Načić (1878-1955), prve žene arhitekte u Srbiji, Marušić je dobila za izuzetan doprinos struci tokom svoje profesionalne karijere, navedeno je u saopštenju.

Kako je istaknuto, Marušić je u autorskom timu sa suprugom Darkom Marušićem i drugima realizovala projekte kako što su južni delovi blokova 61 i 62 na Novom Beogradu, naselje Cerak Vinogradi, stambeni kompleks Cvećara na Dedinju i druge.

"Gotovo svi objekti koje su projektovali su u nekom statusu zaštite statusa kulturnog dobra Republike Srbije. Naselje Cerak Vinogradi uvršteno je u stalnu kolekciju muzeja MOMA iz Njujorka 2019. godine", ocenjeno je u saopštenju.

U obrazloženju odluke iz ŽAD je istaknuto da su podsticaj za sve njih "ličnost i profesionalni integritet Milenije Marušić, kao i činjenica da je, uglavnom, u muškom društvu koračala hrabro i ceo život istrajavala u odbrani kvaliteta i lepote arhitekture".

"Dodelom nagrade Marušić želimo da novim generacijama skrenemo pažnju na stvaralački pristup iza kojeg stoji arhitekta koja strastveno brani principe humanosti i postulate naše struke", naveli su iz ŽAD.

Kako je najavljeno, nagrada će biti uručena 1. marta (18:30) časova u prostoru "Silosi" u Beogradu, a prethodno (18:00) će biti otvorena peta ŽAD izložba "Oživljavanje“.