5. mart 2024 15:53

Premijera mjuzikla "Company" biće izvedena 15. marta u Madlenianumu: Moderna vrsta usamljenosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera mjuzikla "Company" biće izvedena 15. marta u Madlenianumu: Moderna vrsta usamljenosti

Foto: Zoran Škrbić

BEOGRAD - Premijera mjuzikla "Company" autora Stivena Sondhajma po romanu Džordža Furta, biće izvedena 15. marta na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum u Zemunu, najavila je danas autorska i glumačka ekipa u susretu sa medijima.

Na konferenciji održanoj u Hotelu Zepter (Banket sala), prisustvovali su: reditelj Nebojša Bradić, dirigent Vesna Šouc, kostimograf Marina Medenica, koreograf Vera Obradović, kao i glumci: Slaven Došlo, Tanja Živković, Tatjana Dimitrijević, Jelena Jovičić, Vanja Milačić, Danijel Sič, Branislava Podrumac, Žarko Stepanov, Ivana Popović, Hadži Nenad Maričić, Olivera Bacić, Petar Đurđević, Nataša Marković i Nikola Bulatović.

Domaćin konferencije Andreja Rackov, umetnički direktor Opere i baleta Madlenianum, otkrio je da je "Company" 90. produkcija ovog zemunskog pozorišta koje obeležava jubilej od 25 godina postojanja.

Rackov je podsetio, govoreći u brojkama, da je reč o šestoj premijeri u novoj sezoni 2023/2024. (uključujući novi komad "Godišnjica", tri premijerne obnove - "Svetlosti pozornice", "Poslednjih pet godina", "Nana", scensko čitanje drame "Knjaz").

Umetnički direktor je naglasio da je Nebojša Bradić u svom rediteljskom rukopisu ostavio traga u trijumfu opere mjuzikla "Jadnici (Les Miserables)" prema epskom romanu Viktora Igoa, koji se do nedavno igrao na repertoaru punih 15 godina, te nameravaju da taj projekat obnove. Takodje, drugi mjuzikl je bio "Rebeka" po istoimenom romanu Dafni di Morije i filmu Alfreda Hičkoka, u Bradićevoj režiji.

"Sada nakon deset godina pauze, ponovo radimo novi, treći mjuzikl sa Nebojšom Bradićem. Siguran sam da će "Company" biti barem 10 godina na našem repertoaru, sudeći po divnoj energiji svih učesnika na probama kojima sam prisustvovao", ocenio je Rackov i išao redom prema glumačkoj podeli.

Tako je definisao da je operska umetnica i glumica u mjuziklima i operetama Branislava Podrumac "prava vedeta našeg pozorišta", Žarko Stepanov je "nosilac muzičkog repertoara kod nas", Vanja Milačić je "česta glumica u Madlenianumu, ali je prvi put u mjuziklu", i dodao da ponovne saradnje imaju sa Natašom Marković i Slavenom Došlom.

Junak Robert je neženja u svojim tridesetim godinama i ima za prijatelje sve naizgled srećno zauzete likove - pet bračnih parova.

Ostavljaju ga tri devojke, a Robert treba da se odluči koja od te tri je prava za njega.

To je najkraći opis mjuzikla ili muzičke komedije "Company", koji je čuveni auzor Stiven Sondhajm napisao na osnovu libreta i romana Džordža Furta.

"Posle dva mjuzikla koje sam postavio u Madlenianumu, ovo nam je treći i za njega su velika očekivanja. Nadam se da će ovo biti jedna lepa, potrebna i dugovečna predstava. Nije lako odabrati novi mjuzikl u tako velikoj ponudi svetskih naslova koji su aktuelni. Stiven Sondhajm smatra se da je legenda pozorišta i nazivaju ga "bog mjuzikla", jer je ostavio izuzetan muzički legat, a preminuo je pre dve godine", istakao je Bradić i podsetio na Sondhajmove velike mjuzikle kao "Priča sa zapadne strane" (popularan i film) i "Svini Tod" (bio je poznat film u režiji Tima Bartona, sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi).

Ljudi koji su opisani u mjuziklu "Company" više su tipovi nego što su zaokruženi karakteri, oni nemaju prošlost i poreklo nego samo jedni druge, zbog toga u komadu nema konvencionalnog zapleta, zapisano je u sadržaju komada.

"Ovde je u pitanju konceptualni mjuzikl, i nije linearna radnja kako smo inače navikli. Priča se odvija u glavi glavnog junaka. Imamo ekipu izvođača koji su uspešni u dramskom i muzičkom teatru, ovde su retki glumci koji mogu da igraju tako zahtevnu formu kakav je mjuzikl", primetio je Bradić.

Muzički komad "Company" premijerno je izveden tokom sedamdesetih godina na Brodveju i Vest Endu, a onda je došlo do njegove obnove 2022. u Njujorku i Londonu.

Dirigent Vesna Šouc je ocenila da je "Company" pravi "muzički biser", da publika sa pravom očekuje vatrenu atmosferu i sav raskoš i spektakl Brodveja, te da je autor i kompozitor Sondhajm bio pravi inovator koji je produžio trajanje songova.

Takođe, Šouc je istakla da je u ovom mjuziklu važna polifonija, višeglasje, tako da u isto vreme ima osam vokala koji pevaju, a svaki glas je važan na svoj način.

Prema njenom opisu, orkestar se nalazi u dubini scene, "ne moramo se gledati, a možemo biti zajedno".

Prepev teksta su uradili Vesna Šouc i Jovana Jezdović prema prevodu Ivane i Zorana Paunovića, koji su zadržali duh komada.

"Prepev kada se radi mora se dobro vladati ne samo engleskim, već i srpskim jezikom, ali i poznavati muzički jezik, tako da tekst zvuči kao da je mjuzikl komponovan originalno na srpskom", zaključila je Vesna Šouc.

Glumac Slaven Došlo je duhovito primetio da je možda reditelj Bradić u njemu prepoznao neku usamljenost i zato mu je dodelio vodeću rolu usamljenog junaka Roberta.

"Komad "Company" predstavlja modernu vrstu usamljenosti danas u društvu gde odnosi jesu i nisu bliski. Ovde se moj junak pita šta želi u životu, i na koji način se gradi kvalitetan odnos, a sve to na duhovit način", objasnio je Slaven Došlo, koji je redovan glumac u muzičkom teatru Pozorište na Terazijama, dok je u Madlenianumu igrao u projektu "Jadnici" kada je poslednjih sezona zamenio Ivana Bosiljčića.

Glumica Vanja Milačić koja je često angažovana u Madlenianumu ("Frida Kalo", "Godišnjica", opereta "Pariski život"), sada prvi put će zaigrati u jednom mjuziklu.

Milačić je ocenila da je poželela da se oproba u formi mjuzikla, da sarađuje konačno sa Nebojšom Bradićem, te da je ovo njena prva audicija za mjuzikl koji je prošla te da je "Company" za nju "nova pozorišna planeta".

Partner Vanji Milačić je glumac Daniel Sič, stalni član Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), prvi put u Madlenianumu na ovom projektu.

On je podsetio da je u karijeri imao iskustvo u mjuziklu upravo u režiji Nebojše Bradića na projektu "Buđenje proleća" na matičnoj sceni BDP-a, ali da je to bio drugačiji i pomalo rokenrol stil.

"Sada je nova sa saradnja sa Bradićem i privilegija je igrati u ovom remek delu mjuzikla, zahvaljujući kome sam postao malo bolji glumac nego ranije", smatra Daniel Sič.

Kako je autor Sondhajm definisao „ovo je pro–bračni mjuzikl“ gde se vrlo jasno kaže da je veoma teško biti emocionalno povezan sa drugim, ali i da je nemoguće biti sam. Biti zajedno sa nekim znači biti živ, a ne biti zajedno je – smrt.

Da li će Robert na kraju odabrati neku od svoje tri paralelne partnerke, ili će ostati sam?

Glumac Žarko Stepanov se izrazio u brojkama da već 17 godina sarađuje sa kućom Madlenianum i da je mu je ovo sedma predstava sa rediteljem Bradićem, i izrazio žaljenje što kod njega nije igrao glavne uloge.

"Mjuzikl "Company" je stvarno nešto sasvim drugačije od svega što smo imali prilike da gledamo i igramo. Privatno sebi postavljam mnoga pitanja koja muče i glavnog junaka Roberta. Drago mi je što imam opet za partnerku Branislavu Podrumac. Radili smo ona i ja različite komade, imali raznolike uloge, a sada je došao red da se "razvodimo". Naši likovi ostaju zajedno da žive, iako su razvedeni", otkrio je Stepanov o njihovim likovima i dodao da postoje brakovi danas koji upravo tako funkcionišu pod istim krovom.

Stepanov je primetio da muzički komad "Company" govori o slobodi, o vremenu danas koji nosi veliki haos sa sobom, i zaključio da će se "sigurno mnogi gledaoci pronaći u ovoj temi i učitati nešto svoje intimno".

Branislava Podrumac, junakinja mjuzikala "Jadnici", "Rebeka", "Poslednjih pet godina", opereta "Vesela udovica", "Pariski život", muzičke predstave "Svetlosti pozornice", kaže da Madlenianum oseća kao matičnu kuću i da više ni ne može nabrojati komade u kojima igra. "Company" je za nju vrlo zanimljivo muzičko delo, istovremeno i neverovatno komplikovano, jer je uključen čitav glumački ansambl da horski peva, što joj se dešava prvi put da je deo hora.

"Ovo je ogroman, težak i kompleksan zadatak i za nas školovane pevače, i naravno tek za glumce. Žarko Stepanov i ja imamo zanimljivu priču, par se razvodi i onda ostaju da žive zajedno, što mi se dešava upravo u mojoj familiji, identična situacija. Tako da iz života znam da je ovo moguće", rekla je Podrumac i dodala da je luksuz za svakog operskog umetnika da se nadje u ovako kvalitetnom projektu.

Glumica Ivana Popović je ukratko opisala da je ovo uzbudljiv i divan proces za čitav ansambl, i da joj je prijalo direktan partner Hadži Nenad Maričić u priči sa raznim "problemima, životnostima i istinitostima".

Hadži Nenad Maričić je siguran da je Nebojša Bradić okupio najbolje saradnike za autorski tim, da ih je dirigent Vesna Šouc vodila sve vreme kroz "neverovatne muzičke vratolomije" i da se dešava "pravo pozorišno čudo u Beogradu".

Maričić je takodje komentarisao da je čitav proces stvorio izuzetno uspešnu ekipu glumaca i saradnika koji će biti budući šampioni, i otkrio da je poželeo da se ponovo nadje sa ekipom iz prethodnog mjuzikla "Žene na ivici nervnog sloma" takodje u Bradićevoj režiji (Pozorište na Terazijama, oktobar 2023).

Olivera Bacić koja takodje igra u spomenutom mjuziklu prema istoimenom filmu Pedra Almodovara, rekla je da treći put sarađuje sa Bradićem, a prvi put je angažovana u Madlenianumu. Bacić se osećala kao da su svi u ekipi prava porodica, kako naziv mjuzikla kaže "kompanija" ili družina, i da je od Vesne Šouc dobila "ozbiljnu školu muzike i solfeđo".

Nataša Marković se takodje osvrnula na prethodnu predstavu sa Bradićem "Žene na ivici nervnog sloma" i na mjuzikle "Jadnici" i "Rebeka", i da sa njim uvek voli da radi, jer je on u potpunosti posvećen režiranju mjuzikla koji voli kao žanr.

"Madlenianum za svoj repertoar bira fantastične muzičke sadržaje. Mjuzikl "Company" je britko i savršeno napisano delo, životna priča veoma aktuelna, i zaista smo kao porodica radili i ovaj komad kao i "Žene na ivici nervnog sloma". Zato je divno da smo se opet našli na ovom mjuziklu za kratko vreme i sigurna sam da Beograd zaslužuje ovu vrstu remek dela od mjuzikla", zaključila je Nataša Marković.

Glumac Nikola Bulatović je podsetio u brojkama da je već 30 godina u žanru mjuzikla u Pozorištu na Terazijama, gde se jednom oprobao kao pisac i reditelj dela "Glavo luda" prema hitovima Zdravka Čolića, da drugi put radi sa rediteljem Bradićem i dirigenticom Šouc, a prvi put u Madlenianumu.

Bulatović je naglasio da njihov posao nije još gotov, da će i danas imati probe kao i narednih 10 dana intenzivno sve do premijere 15. marta, i da "Company" predstavlja "novu epohu mjuzikla u Beogradu", sa željom da traje bar 10 godina.

Glumica Jelena Jovičić, takodje stalni član Pozorišta na Terazijama, priznala je da je "patila" što nije angažovana u Madlenianumu, a mnoge njene kolege jesu, i sada joj se želja konačno ostvarila. Kako je napomenula, poslednje tri predstave realizuje upravo sa Nebojšom Bradićem ("Brodvejske vragolije", "Žene na ivici nervnog sloma"), i drago joj je da je dobila lepu ulogu žene značajne za glavnog junaka u priči "Company" i ocenila da je su svi "kreativna ekipa sa izuzetno pozitivnom energijom".

Nakon premijere mjuzikla "Company" 15. marta na Velikoj sceni Opere i teatra Madlenianum, reprize su 25. i 31. marta.