27. mart 2024 10:36

Narodni heroj Kube Fernando Gonzales Ljort posetio Adligat

Izvor: TANJUG

podeli vest

Narodni heroj Kube Fernando Gonzales Ljort posetio Adligat

Foto: ADLIGAT/Viktor Lazić

BEOGRAD - Na večeri posvećenoj Kubi uz zvuke kubanske muzike predavanje je održao narodni heroj Kube i predsednik Kubanskog instituta za priajteljstvo sa drugim narodima, Fernando Gonzales Ljort u Muzeju knjige i putovanja Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat uz predstavljanje darova ambasade Kube u Beogradu Adligatovoj Zbirci Kube, saopštili nsu iz Adligata.

Na predavanju je gost slikovito predstavio sadašnji težak život Kubanaca, uticaj sankcija na svakodnevni život ali i presek istorijskog razvoja Kube i njenog doprinosa kulturi i medicini u proteklih pola veka.

Poseban osvrt je na predavanju bio posvećen borbi Kube protiv kovida, razvoju tri kubanske vakcine kao i značaju turzima za ostrvsku državu sa jedanaest miliona stanovnika.

Fernardno Gonzales Ljort je kao agent obaveštajne uprave u Havani poslat da uđe u terorističku mrežu antikubanskog pokreta na Floridi koji je na Kubi od šezdesetih godina do 2001, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, ubila 3.478 ljudi.

"U Vrhovnom sudu Amerike jedan od sudija je bio Raul Kater, unuk kubanskog proteranog diktatora Batiste. On je antikubanske teroriste oslobodio, a petoricu heroja koji su se borili protiv terorista osudio na duge zatvorske kazne", kaže ambasador Lejd E. Rodrigez.

U odbranu "kubanske petorke" tada su stali Naom Čomski, osam Nobelovaca, sto deset članova britanskog Parlamenta, Hjuman rajts voč i mnogi drugi.

Fernadno Gonzales Ljort je odslužio petnaest i po godina zatvorske kazne.

Član Adligata filolog Milo Ilić, koji je Adligatu darovao legat svoj oca, slavnog ambasadora Titove Jugoslavije, Ante Ilića, podsetio se pred publikom zlatnog perioda diplomatskih odnosa Jugoslavije i Kube, te kako je njegov otac igrao šah sa Kastrom i kako ga je na kolenu cupkao Če Gevera.

"Predavanje Kubanca je oduševilo našu publiku. Ambasada Kube je ovom prilikom Adligatovom Muzeju knjige i putovanja poklonila nekoliko desetina publikacija o Kubi ali i značajnu zbirku papirnog i kovanog novca, sa pojedinim novčanicama starijim od sto godina", izjavio je predsednik Adligata Viktor Lazić.

Fernando Gonzales Ljort je tokom kratkog boravka u Beogradu bio i gost Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Beogradskog foruma na memorijalu obeležavanja 25 godina od NATO bombardovanja Jugoslavije.