30. mart 2024 16:21

Izraelska predstava "Najvažnije stvari" gostuje 31. marta u Bitef teatru

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izraelska predstava "Najvažnije stvari" gostuje 31. marta u Bitef teatru

Foto: BFI

BEOGRAD - Predstava "Najvažnije stvari" iz Izraela gostovaće premijerno sutra uveče na sceni Bitef teatra u okviru 31. Beogradskog festivala igre (BFI), najavio je danas koreograf ovog projekta Majkl Getman.

Jedini igrač tog solo komada od sat vremena je Ariel Žilbart, a koreograf Getman potpisuje i originalni zvuk sa kolegom Galom Hochbergom.

Direktorka BFI Aja Jung u Nacionalnoj fondaciji za igru je danas prvo predstavila video snimak obraćanja ambasadora Izraela u Beogradu Jahala Vilana, koji je istakao da je predstava "Najvažnije stvari" zapravo posvećena žrtvama u ratom obuhvaćenom Izraelu.

Vilan je napomenuo da je BFI dugogodišnji partner sa Izraelom, da saradjuju od osnivanja, i da želi da se tako nastavi ubuduće.

Ambasador Izraela je naveo da ovaj solo komad bude posvećen sećanju na žrtve 7. oktobra 2023. na muzičkom festivalu Nova.

"Očaravajuća predstava "Najvažnije stvari" sjajnog koreografa Majkla Getmana, nastala pre tragedije u Izraelu, sada daje sasvim novo značenje. Tako ćemo prikazati i dokumentarni film "Supernova" o ovoj nezamislivoj tragediji na festivalu "Dani izraelskog filma u Beogradu", zaključio je Vilan, nakon čega je prikazan trejler ovog ostvarenja.

Majkl Getman, koreograf iz Tel Aviva, izrazio je zadovoljstvo što se nalazi u selekciji BFI, i otkrio da je solo komad "Najvažnije stvari" počeo da sprema za vreme pandemije korona virusa. Tada je on snimio jedan kratak video zapis od 10 minuta, kasnije prikazan na festivalu za video platforme, što je činilo osnovu za nastajanje ovog solo projekta.

Svetska premijera je održana 2022. godine na festivalu "Hangartfest" (takođe ko-producent projekta) u Teatro Maddalena, odnosno crkvi Svete Magdalene u Pesaru (Italija), a druga premijera u junu 2023. u Tel Avivu.

Komad je produciran uz podršku "Derrida Dance Center", "Suzanne Dellal Centre for Dance and Theatre" u Tel Avivu, i drugih ustanova kulture i umetničke igre.

Getman je izrazio zadovoljstvo što će igranje njegovog komada biti realizovano na mestu bivše crkve, a sada Bitef teatra, što, kako kaže, sasvim odgovara temi ove priče i koncepta.

Komad „Najvažnije stvari” sastoji se od tri celine, odvojena segmenta, gde svaki deo predočava drugačije minimalističko čitanje ljudskog iskustva u svetu, u rasponu od fizičkih i emocionalnih dimenzija do jezičkih, vizuelnih i poetskih aspekata. Svaki deo polazi od jednostavne koncepcije: jedno telo - jedna tačka u prostoru, jedno telo - jedan udarac, jedno telo - jedna reč.