1. april 2024 14:42

Izložba novih radova Uroša Đurića "Autonomizam sada i ovde" biće otvorena od večeras u Galeriji FLU

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba novih radova Uroša Đurića "Autonomizam sada i ovde" biće otvorena od večeras u Galeriji FLU

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Izložba novih radova slikara Uroša Đurića "Autonomizam sada i ovde" biće otvorena večeras (19:00) i traje do 27. aprila u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti (FLU), najavili su danas organizatori.

Dekan FLU Radoš Antonijević je rekao na konferenciji za novinare da od ove školske godine počinju sa ciklusom izložbi njihovih najznačajnijih umetnika, a "odluka da to prvo bude Đurić je bila laka zbog njegove ličnost i umetničkog rada, koji je bogat i raznolik".

"Imali smo sreću da Uroš prepozna potencijal te ideje i da sa nama u kratkom vremenskom periodu, od nekoliko meseci, napravi izložbu", naglasio je Antonijević.

Izložba "Autonomizam sada i ovde - 30 godina od objavljivanja Autonomističkog manifesta (1994-2024)" priređena je povodom Dana FLU, osnovanog 31. marta 1937. godine.

Đurić je dodao da je poziv za izložbu dobio u pravom trenutku kada se navršava 30 godina od "Manifesta autonomizma", koji je napisao sa Stevanom Markušem 1994. na drugoj godini studija.

Prema njegovim rečima, autonomizam je bio pokušaj da se definiše kakarteristika duha mesta u umetnosti u određenim okolnostima.

Đurić je primetio da će planirani ciklus izložbi FLU biti verifikacija dometa te institucije kroz autore koji su prošli kroz nju, a na njegovoj izložbi je 90 posto radova nastalih ove, uz nekoliko iz prethodnih godina.

"Osećao sam da imam određenu odgovornost da oni koji danas čine kritičnu masu budućih vrhunskih umetnika dobiju određeni praktični model mogućnosti širenja sopstvene produkcije u situaciji kada imate limitiane mogućnost", rekao je umetnik.

Đurić je dodao da je probao da se vrati u vreme kad nije "imao ništa sem pameti", a danas je naterao sebe da radi kao nekad, kada je bila oskudica pravih materijala i uslova za rad.

Primetivši da "uvek imate određene nemogućnosti koje usmeravaju vašu praksu", Đurić je rekao i da je njegova izložba "usmerena onima koji stvaraju danas, koji će prepozati ono što je važno".

Istoričar umetnosti Stevan Vukovićje ocenio da "nije čudo da su u Urošu prepoznali nekoga ko bi mogao da startuje ciklus, koji će biti zanimljiv u celini", i dodao da kroz njega "može da se oživi priča o FLU kao fabrici za proizvodnju umetnika".

Prodekan za međunarodne odnose Svetlana Volić je naglasila da je FLU ne samo obrazovna instiucija, već se bavi proizvodnjom i predstavljenjem kulturnih sadržaja, a plan je da svake godine imaju bar dve izložbe svojih alumnija.

Kako je najavljeno, tokom trajanja izložbe Đurić će držati stručna vođenja u izlagačkom prostoru, kao i u prostoru nekadašnjeg kluba "Akademija" upodrumu zgrade FLU.