12. april 2024 12:18

Nagrada Terpsihora za Igrački ansambl Kolo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrada Terpsihora za Igrački ansambl Kolo

Foto: Kiša Radić

BEOGRAD - Nagrada Terpsihora, biće svečano dodeljena Igračkom Ansamblu Kolo, a Specijalna pohvala, balerini Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, Katarini Zec, 25. aprila u Muzeju Narodnog pozorišta, saopštili su iz PUBS.

Nagrada i Specijalna pohvala dodeljuje se u 2024. godini, trinaesti put po redu uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, povodom Svetskog dana igre, internacionalnog praznika koji slavi čitav svet, a koji je ustanovio Međunarodni savet za igru – CID UNESKO 1982. godine.

Ova nagrada je prestižno priznanje Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije (PUBS) koje se dodeljuje na godišnjem nivou umetnicima ili institucijama kulture u oblasti umetničke igre.

Članovi žirija, koreografkinja i predsednca žirija Milica Sarić, solista Ansambla Kolo Andrija Karaklajić i solista Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Toma Križnar u saopštenju su naveli svoja obražloženja.

Ansambl narodnih igara i pesama Srbije "Kolo" je kao ambasador srpske tradicionalne umetnosti na 75. godišnjicu svog postojanja bio dominantan predstavnik umetničke igre u sezoni 23/24.

Na dva celovečernja koncerta gde su predstavljene koreografije narodnih igara sa šireg srpskog kulturnog prostora, igrački ansambl ove nacionalne kuće je pokazao zavidan umetnički, tehnički i izvedbeni nivo.

Izvanredna uigranost čitavog ansambla, energičnost, požrtvovanost i vrhunska tehnička spretnost izdvojila je Igrački ansambl Kolo kao jednoglasnog dobitnika prestižnog priznanja ”Terpsihora” u 2024. godini.

Pored negovanja tradicionalne narodne igre ono što ovaj ansambl čini superiornim i jedinstvenim jesu virtuozni igrači koji svojim kvalitetnim, ubedljivim i uzbudljivim performativnim izrazom slave radost igre.

Baletska umetnica Katarina Zec u ovoj pozorišnoj sezoni Srpskog narodnog pozorišta u Novom sadu, ostvaruje premijerno tri značajne prvačke uloge u baletima "Labudovo jezero", "Krcko Oraščić" i "Kopelija".

Tri izuzetno različite i tehnički zahtevne uloge, pokazale su umetničku i tehničku spremnost mlade Katarine.

Ovogodišnji tročlani žiri jednoglasno dodeljuje specijalnu pohvalu mladoj balerini kao priznanje za važnu sezonu i kao smernicu za buduću karijeru, navedeno je u saopštenju.

Dosadašnji dobitnici nagrade Terpsihora su prvakinja baleta Ana Pavlović, prvak baleta Jovan Veselinović, prvak baleta i koreograf Konstantin Kostjukov , prvak baleta i koreograf Đorđe Makarević, pedagog klasičnog baleta Mira Nešić i drugi.