12. april 2024 12:32

Izložba "Hemijska tvrđava" od 17. aprila u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba "Hemijska tvrđava" od 17. aprila u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu

Foto: shutterstock.com/New Africa, ilustracija

BEOGRAD - Izložba "Hemijska tvrđava", podržana od strane Ministarstva kulture Srbije, autorki dr Jasminke Korolije i dr Ljube Mandić biće otvorena u sredu, 17. aprila, u Muzeju nauke i tehnike, saopštili su organizatori.

Izložba je posvećena 155. godišnjici otkrića periodnog sistema hemijskih elemenata i 190. godišnjici rođenja njegovog graditelja Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva.

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča: Joni metala i stisak ruku, Spasilac Zemlje, Treće mesto u Univerzumu, Glas blage histerije, ali i anstezije, Mali Lucifer, Srebro iz gline, Šta povezuje sunđer i koprivu, Zapis u kosi, Jedinjenja opasna, a stvaraju se u organizmu, Odbrana zasnovana na mirisnim supstancama elemenata, "Molekulski taksi" kiseonika i druge.

Na izložbi će biti prikazani i različiti predmeti, materijali, kao i interaktivni eksponati.

Izložbu će u 19 časova otvoriti dekan Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu prof. dr Goran Roglić, a za posetioce će biti otvorena od 18. aprila.