18. april 2024 14:24

Nebojša Antešević: Izložba Aleksandra Denića u Veneciji doprinosi predstavljanju Srbije u svetu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nebojša Antešević: Izložba Aleksandra Denića u Veneciji doprinosi predstavljanju Srbije u svetu

Foto: Tanjug/video

VENECIJA - Arhitekta i istoričar umetnosti Nebojša Antešević izjavio je danas da je Srpski paviljon na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji već privukao veliku pažnju posetilaca i likovne kritike.

Antešević je rekao Tanjugu da je tokom dva predotvarajuća (pre-opening) dana kroz Srpski paviljon prošlo već "mnogo ljudi i da svi dobro reaguju".

Ministarka kulture Maja Gojković otvoriće sutra u podne Srpski paviljon i u njemu izložbu "Exposition Coloniale" Aleksandra Denića, čiji je Antešević asistent.

Centralnu temu bijenala "Stranci svuda/Stranieri Ovunque" zadao je kustos manifestacije Adrijan Pedrosa, a Denićeva instalacija u Veneciji kritički ukazuje na posledice konzumerizma, liberalnog kapitalizma i kolonijalne ere.

"Denić je napravio značajan doprinos prezentaciji Srbije u umetničkom svetu", ocenio je Antešević.

Prema njegovim rečima, posetioci prepoznaju Denićev rad "kroz svoj bliži ili dalji životni kontekst".

Antešević je kod drugih učesnika Bijenala primetio zanimljiv odnos različitih medija izražavanja i multidisciplinarni pristup, gde "nisu napuštene tradicionalna tehnike i forme, ali postoje i novi kritički izrazi koji uzlaze u sferu različitih medija i interpretacija".

Ocenivši da je tema bijenala vrlo životna, Antešević je dodao da u Centralnom paviljonu provejava istorijski ostvrt na temu stranca, bilo kao migranta ili nekog ko dolazi iz zemlje koja je bila kolonija evropskih zemalja.

Antešević je istakao kao zanimljiv paviljon Španije koji tradicionalno slikarstvo stavlja u kontekst interpretacije španske kulture, umetnosti i društva u odnosu na njihov kolonijalni period u Južnoj Americi.

Između ostalih, paviljon Holandije se odnosi ka njihovom kolonijalnom periodu, a libanski donosi interpretaciju iz konteksta antike i mitskog narativa, ocenio je Antešević.