21. april 2024 13:17

Za pobedničko rešenje budućeg Prirodnjačkog muzeja izdvojeno 2,5 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Za pobedničko rešenje budućeg Prirodnjačkog muzeja izdvojeno 2,5 miliona dinara

Foto: TANJUG/PROSTORNI PRIKAZ

BEOGRAD - Izabrano je pobedničko rešenje na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva - Ušće i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja, objavilo je Društvo arhitekata Beograd.

Kako se navodi, pobedničko rešenje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara, dok druga nagrada iznosi 1,25 miliona dinara, treća 625.000 dinara, a dodeljena su i dva otkupa od po 300.000 dinara.

Pobedničko rešenje je, kako piše predložio arhitektonski studio MITarh d.o.o. iz Beograda, odnosno akademik prof. Branislav Mitrović, doc. dr Đorđe Alfirević, Uroš Majstorović, Dušan Grujović i Dušan Međedović.

Ono obuhvata zgradu na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom.

Konkurs je raspisao Prirodnjački muzej novembra prošle godine kako bi ova ustanova kulture od nacionalnog značaja rešila višedecenijski problem neadekvatnog smeštaja i prvi put dobila namensku zgradu koja će biti izgrađena na prostoru kompleksa "Parka prijateljstva" u Novom Beogradu.

Na konkurs je stiglo 18 idejnih rešenja, a izabrani radovi biće osnov za izradu urbanističkog projekta za to područje.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a nagrađeni i nenagrađeni radovi postavljeni su na specijalnoj prezentaciji Prirodnjačkog muzeja.