22. april 2024 17:01

Izložba Ane Knežević Geometrija praznine od 26. aprila u Salonu Muzeja savremene umetnosti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izložba Ane Knežević Geometrija praznine od 26. aprila u Salonu Muzeja savremene umetnosti

Foto: Shutterstock.com/N.M.Bear, ilustracija

BEOGRAD - Izložba Ane Knežević "Geometrija praznine" (Geometry of Void) biće otvorena u Salonu Muzeja savremene umetnosti Beograda (MSUB) u petak, 26. aprila, najavili su danas organizatori.

Izložba podrazumeva tri VR i dve svetlosno-zvučne instalacije u prostoru i "naslanja se na ranija istraživanja fizičkog i virtuelnog prostora Knežević, kao bazičnog okvira za dalje delovanje na nivou opažajnog i doživljenog", istaknuto je u saopštenju.

Iz MSUB su podsetili da su VR instalacije "Orbital Resonance" (2024), "Magnetic Flower" (2023) i '"Sonic Geometry"(2021) prvi put prikazane 2023. godine u Njujorku, na samostalnoj izložbi ''Circle of Resonance'' u Kalčer habu (Culture Hub).

Kako je objašnjeno, pomoću Valve Index VR seta posmatrač se "orijentiše u virtuelnom svetu", a upotrebom džojstika “teleportuje” se iz jednog u drugi prostor.

Zbog imerzivnih radova, posmatrač ima "osećaj telesnog uranjanja u apstraktne prostore koji ga u potpunosti obuhvataju", a posmatrajući geometrijske oblike razvija "skulptoralni odnos prema svetlu", piše u saopštenju.

Saradnici na VR instalacijama su stručnjak Aleks Lakšhi (Alex Lashkhi) iz Tbilisija i Tornike Suldze za VR Sonik Geometri, dok je kustoskinja Una Popović.

Knežević je interdisciplinarna umetnica koja kreira svetlosne i zvučne instalacije, crteže i VR instalacije.

Između ostalog, dobitnica je i Kalčer hab stipendije i rezidencije u Njujorku.

Izložba Ane Knežević biće otvorena u 19 časova i trajaće do 17. juna.