9. maj 2024 15:27

Pošta Srbije emitovala specijalna izdanja markica u čast slikara Martina Jonaša

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pošta Srbije emitovala specijalna izdanja markica u čast slikara Martina Jonaša

Foto: JP POŠTA SRBIJE/VUK BRANKOVIĆ

BEOGRAD - Zoran Đorđević v.d. direktor Pošte Srbije uručio je danas u Kovačici specijalna poklon izdanja maraka Ambasadoru Slovačke u Srbiji Mihalu Pavuku, porodici pokojnog slikara Martina Jonaša i najistaknutijim predstavnicima savremenog kovačičkog naivnog slikarstva na obeležavanju 100-godišnjice rođenja Martina Jonaša (1924–1996), utemeljivača kovačičke škole naivnog slikarstva, sapštili su iz Pošte Srbije.

"Emisija Pošte Srbije znak je najvišeg priznanja životu Martina Jonaša i njegovom delu svojevrsnog i izuzetnog umetničkog izraza, koji je Kovačicu proslavio u celom svetu. To je i svojevrsni omaž naivnom slikarstvu slovačke nacionalne manjine iz Kovačice. Istovremeno, šaljemo snažnu poruku podrške podnetoj kandidaturi Republike Srbije za upis kovačičkog naivnog slikarstva na Uneskovu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa, u čiji pozitivan ishod u decembru duboko verujemo", rekao je Zoran Đorđević.

U filatelističkom izdanju Pošte Srbije objavljene su dve prigodne poštanske marke sa motivima ulja na platnu Martina Jonaša – Dom na dlanu, 1984, i Muškarac i žena na klupi. Na prigodnom tabaku sa osam vinjeta su radovi Pavela Hajka, Jana Glozika, Zuzane Vereski, Pavela Cicke, Pavela Povolnog Juhasa, Klare Babke, Vieroslave Svetlik i Miroslava Hraška.

Izdanje je realizovano u stručnoj saradnji sa Nacionalnim savetom slovačke nacionalne manjine u Srbiji, Fondacijom Babka Kovačica i Galerijom naivne umetnosti Kovačica – Spomen dom Martina Jonaša.

Grafička realizacija delo je Marije Vlahović, kreatorke maraka Pošte Srbije.

Na događaju u Kovačici, ispred Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti Kovačica, Centar za digitalizaciju i certifikaciju kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji organizovao je javnu debatu o nacrtu Etičkog kodeksa za predstavnike kovačičkog naivnog slikarstva slovačke nacionalne manjine u Srbiji, koji slikari kovačičke škole i njeni poklonici, iz pijeteta prema utemeljivaču, nazivaju Jonaševim kodeksom.

Govorili su Mihal Pavuk, slovački ambasador u Beogradu, doc. dr Jozef Vozar, direktor Instituta za državu i pravo Slovačke akademije nauka, Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji, i Zoran Đorđević, v.d. direktor Pošte Srbije.

U nastavku programa, za brojne goste iz zemlje i Slovačke Republike, organizovani su obilazak Galerije Babka i Galerije naivne umetnosti Kovačica i polaganje cveća na grobu Martina Jonaša.