29. februar 2024 22:05

Iranski reditelj Asgar Farhadi primio nagradu "Beogradski pobednik" na 52. FEST-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Iranski reditelj Asgar Farhadi primio nagradu "Beogradski pobednik" na 52. FEST-u

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Iranski filmski reditelj Asgar Farhadi večeras je svečano primio nagradu 'Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti na 52. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu.

Na velikoj sceni Mts Dvorane, iranskom filmskom umetniku nagradu je uručio umetnički direktor i selektor FEST-a Jugoslav Pantelić.

"Veoma sam počastvovan što sam primio ovu važnu i predivnu nagradu. Želim da se zahvalim festivalu na ovoj velikoj časti za mene", rekao je iranski reditelj.

On je naveo da je divno biti pred ovolikim brojem publike "u ovako fantastičnom bioskopu" i zahvalio organizatorima festivala na pozivu.

"Ovo je izuzetno emotivan trenutak za mene koji ću pamtiti do kraja života", poručio je iranski scenarista i režiser.

Jugoslav Pantelić je naveo da je Farhadi danas imao poseban master klas sa studentima na Fakultetu dramskih umetnosti i podsetio javnost da će sutra u Jugoslovenskoj kinoteci filmski autor takođe primiti nagradu "Zlatni pečat" neposredno pred projekciju njegovog filma "Sve o Eli" (2009) u programu "FEST klasik".

"Istina je da sam se danas susreo sa mnogim veoma zanimljivim i talentovanim studentima filma u Beogradu sa kojima sam imao kvalitetne razgovore. Uzimajući u obzir njihov talenat, mislim da film u ovom regionu ima vrlo svetlu budućnost. Sigurno ćemo sa ovih prostora ubuduće gledati izuzetno kvalitetne filmove", istakao je Farhadi, koji je diplomirao dramsku umetnost na Univerzitetu u Teheranu 1998. godine i magistrirao pozorišnu režiju nekoliko godina kasnije.

On je rekao da je još uvek veoma rano govoriti o novom filmu i da je završio za sada poslednju verziju scenarija pre dve nedelje i da je projekat u razvoju.

"Biće to moj prvi film na engleskom jeziku. Nadam se da ćete možda baš taj moj novi film gledati sledeće godine na ovom festivalu", otkrio je iranski sineasta.

On je naveo da uveliko poznaje srpsku književnost koju je ocenio da "obiluje filmičnim pričama" i da se nada da će imati prilike da radi na snimanju filma u Srbiji.

"Čitao sam o knjigama pisaca sa ovih prostora, istraživao sam i raspitivao se, gledao sam klipove o tome na YouTube kanalu. Moram priznati da ste zemlja koja ima veoma bogatu i kvalitetnu književnost i kulturu. San svakog reditelja je da dobije inspiraciju od nekog književnog dela. Ovo je jedan interesantan i bogat deo Evrope, tako da postoji mogućnost da snimam ovde, zašto da ne?", naveo je umetnik.

Farhadi je primetio da je veoma pozitivna stvar vezana za Srbiju činjenica da se ovde snimaju mnogi filmovi kao koprodukcije, dolaze produkcije iz inostranstva da realizuju svoje projekte, te da "predstavlja priliku za međunarodnu interakciju mladih reditelja".

Umetnički direktor FEST-a je istakao da je Farhadi za malo više od dve decenije uspeo da stvori veliki broj filmova.

"Mnogi njegovi filmovi danas predstavljaju nezaobilazne naslove kada se sumiraju najznačajnija ostvarenja savremenog filma. Osim nagrada stručne javnosti i pozitivne kritike, filmovi Farhadija su izuzetno prihvaćeni i od strane publike na način koji se čini jednostavnim i lakim, a da pritom prenose svu simboliku i složenost svojih značenja", ocenio je selektor FEST-a Pantelić.

On je naglasio da publika uz Ferhadijeve filmove može da proživi drame koje su joj bliske i da ih razume, iako ih možda nije lično iskusila.

"Svet Farhadijevih filmova najčešće je naseljen ljudima koji žive naizgled obične živote, dok ih određena krizna situacija ne izbaci iz koloseka. Zbog izvanredno vođene naracije, Farhadijeve porodične i ljubavne drame gledaju se kao trileri. Sve ovo i mnogo toga čini Farhadija jednim od najistaknutijih autora iranskog i svetskog filma, čija ostvarenja već sada posmatramo kao deo filmske klasike u najboljem smislu tog posla", zaključio je Pantelić.

Farhadi je kao reditelj debitovao filmom „Ples u prašini” i odmah je nagrađen na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi.

Skoro svi Farhadijevi filmovi osvojili su nagrade na festivalima na kojima su prikazani.

Oskara je osvojio dva puta u kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja - "Razvod" (2011) i "Trgovački putnik" (2016).

Film „Sve o Eli“ (2009) je osvojio Srebrnog medveda za najbolju režiju na 59. Berlinskom međunarodnom festivalu i nagradu za najbolji film na Trajbeka festivalu, osnivača Roberta De Nira.

Farhadijev sledeći film „Svi znaju“, gde igra bračni par Penelope Kruz i Havijer Bardem, otvorio je 71. Kanski festival.

Za sada poslednji projekat „Heroj“ (2021) je dobitnik Gran prija na 74. Kanskom festivalu, takođe prikazan je i na 50. FEST-u.

Farhadi se nalazi na listi reditelja koji su više puta osvajali Oskara za najbolji strani film. Ostali su Vitorio de Sika i Federiko Felini (po četiri puta), Ingmar Bergman (tri puta) i Rene Kleman i Akira Kurosava (isto po dva puta).