1. mart 2024 15:59

Film "Sveta obitelj" večeras na Festu: Uspešna saradnja Srbije i Hrvatske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Sveta obitelj" večeras na Festu: Uspešna saradnja Srbije i Hrvatske

Foto: TANJUG/JELENA SAVIĆ

BEOGRAD – Premijera hrvatsko-srpskog filma "Sveta obitelj" Vlatke Vorkapić biće održana večeras u Velikoj sali Mts Dvorane, u okviru Glavnog takmičarskog programa 52. FEST-a, kako je najavila glumačka i autorska ekipa danas u susretu sa medijima.

Jednu od glavnih uloga tumači srpski glumac Nikola Đuričko, dok je koproducent takodje naš glumac Lazar Ristovski ispred svoje kuće "Zillion Film".

Producent je Ivan Maloča ispred hrvatske kuće "Interfilm".

Upravo je Ristovski poslao pismo direkciji FEST-a gde je naveo da "Sveta obitelj" predstavlja sedmi film u njihovoj seriji manjinskih koprodukcija, te da su i svi prethodni filmski projekti imali značajan uticaj na hrvatsku i srpsku filmsku scenu.

U pismu Ristovski je podsetio da su ta ostvarenja u saradnji sa produkcijom "Interfilm" bila prezentovana na prestižnim filmskim festivalima, gde je bio "istaknut kvalitet naše regionalne kinematografije".

"Film "Sveta porodica" predstavlja rezultat dugogodišnje saradnje između dve producentske kuće "Interfilm" i "Zillion Film" i time nastavljamo uspešnu tradiciju naših koprodukcija", zaključio je Lazar Ristovski u tom pismu za FEST.

Film "Sveta obitelj" predstavili su u Mts Dvorani rediteljka Vlatka Vorkapić i glumci - Luna Pilić, Judita Franković i Ivan Čuić.

Vlatka Vorkapić je hrvatska scenaristkinja i rediteljka koja je diplomirala filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

"Veoma mi je drago da imamo film na FEST-u, koji mi jako puno znači, posebno što dolazimo sa projektom koji predstavlja regionalnu saradnju Srbije i Hrvatske. Dragoceno je da saradjujemo svi u regiji", prvi su utisci hrvatske režiserke, koja je takođe diplomirala i komparativnu književnost i češki jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Vorkapić režira i piše za film, TV i pozorište, tako da je scenaristkinja i rediteljka igranih, dokumentarnih i dokumentarno-igranih serija.

Kako se navodi u opisu sadržaja filma, iznenadni brak sa momkom koji je opterećen, jednom sramotnom tajnom, zbog koje postaje talac patološki tradicionalne i pobožne majke i beskrupuloznog i šarmantnog oca, za nadničarku Janju biće velika zamka laži, mračne požude, tradicionalizma i devijantne pobožnosti.

Kada shvati da je ona izabrana samo da im popuni sliku njihove “svete porodice“, situacija izmiče kontroli.

"Radnja filma je smeštena u 60-te godine prošlog veka, i film je baziran na istinitom događaju, o kome mi je pričala scenaristkinja Slavica Šnur, saznala je to od svoje majke. Uzeli smo tu osnovu i otišli smo dalje, kasnije smo razvijali dramaturški u drugom pravcu. Iako se dešava priča toliko davno, film predstavlja ogledalo društva. Sve nam se to dešava i danas kao tada. Bojim se da će ova tema biti aktuelna i za 20 godina, iako ja to ne bih volela. Pitanja manipulacije, ravnopravnosti i zlostavljanja su uvek prisutna", analizirala je Vorkapić.

Njen igrani debi "Sonja i bik" (2012) bio je bioskopski hit u Hrvatskoj i osvojio je “Zlatnu arenu” za najbolji scenario na festivalu u Puli.

Ona kaže da je ovaj drugi film u potpunosti drugačiji žanr i stil od prvenca.

Sa tim u vezi želela je da angažuje srpskog glumca Nikolu Đurička da ovde ponudi sasvim novog sebe kako ga publika nije ranije videla.

"Dugo sam razmišljala ko bi mogao da igra ulogu Marka, i jedno veče Đuričko mi je spontano pao na pamet. Bilo mi je jako važno da Marko bude šarmantan, zgodan, duhovit, simpatičan, što sve Nikola Đuričko jeste. A onda kada se kopa po njegovom biću, nalazi se duboki mrak, ispod toliko lepih slojeva. Nikolina karijera i jeste takva da igra beskrajno simpatične momke, ovde sam htela da bude to uz drugačiji pristup", objasnila je Vlatka Vorkapić.

Rediteljka je otkrila da Đuričko nije odmah pristao da igra ulogu višeslojnog oca porodice, vrlo negativnog lika.

Produkcija mu je poslala scenario, i naš glumac je isprva bio zbunjen, te je želeo da se čuje da rediteljkom.

"Nikola me je odmah pitao otkud sam njega videla za tu ulogu Marka. Nije sebe prepoznao za tu rolu. To mu je bila prva reakcija. Ja opet želim da dam glumcima priliku da im nove uloge budu drugačije, to je za njih izazov. Ili nove uloge za neke nove ljude. Čak su Nikola Đuričko i Ivan Čuić, koji mu igra sina, u jednom trenutku veoma ličili, kada su obojica nosili brkove", ocenila je rediteljka Vorkapić.

Porodična drama “Sveta obitelj” biće prikazana i sutra u matine terminu (09:30h) takodje u Mts Dvorani (sala 1), kao i u Cineplexx Galeriji Belgrade (Sala 7, u 16:30h), dok će 3. marta (17:00h) biti emitovan u bioskopu Cineplexx UŠĆE Shopping Center (sala 1).

Uloge tumače: Luna Pilić, Ivan Čuić, Nikola Đuričko, Anita Matić Delić, Judita Franković Brdar, Aleksandar Cvjetković, Aljoša Čepl, Lidija Penić-Grgaš, Sandra Lončarić.

Glavna glumica Luna Pilić nastupa u roli namučene Janje, i dramska umetnica smatra da njeno unutrašnje stanje od samog početka filma nije pozitivno mesto.

Ona dodaje da u svetu postoje danas idealne žrtve, kao što je Janja.

"Ipak, to ne znači da svako od nas ne može biti doveden u situaciju da je izmanipulisan i zlostavljan, te da i sam postane žrtva. Smatram da se žrtve stvaraju, a ne rađaju", naglasila je Luna Pilić, poznata iz hrvatske serije "Crno bijeli svijet" i filma "Zagrebački ekvinocij".

Glumica Judita Franković je sarađivala sa rediteljkom Vorkapić na njenom prethodnom filmu "Sonja i bik", dok je publika zna i iz filmova "Poslednji Srbin u Hrvatskoj", "Izbrisana", a gostovala je i u srpskoj seriji "12 reči".

Franković za svoj lik lepe žene krojačice u tom malom selu kaže da je sporedna uloga, ali istovremeno prava rola podrške, što je napomenula da to i znači kategorija na engleskom jeziku "Best supporting role".

"Ona je u filmu svesnija vremena u kome živi od drugih likova, ima ogledalo dešavanja u tom okruženju, sve komentariše, i na neki način je svetla tačka priče i potencijalni nosilac promene. Iz te tragedije u filmu desi se nešto i pozitivno. Te tri žene imaju mogućnost da stvore neki novi njihov svet i pored tragedije koja ih je zadesila. Kada se malo zagrebe po površini, ovo je zapravo čaroban i pozitivan svet", zaključila je Judita Franković.

Glumac Ivan Čuić je ocenio da njegov nesrećni lik, koji krije zastrašujuću tajnu, zapravo jedino se postepeno otvara prema svojoj ženi Janji, za koju nije želeo da se oženi.

Čuić je naglasio da mu je porodica na premijeri filma u Hrvatskoj komentarisala da tokom većine filma samo ćuti, te im je to bilo čudno, prisutan je sve vreme, a ne govori mnogo.

"Upravo je ta tišina dominantna, ona ovde preovladava, jer je izgleda bolje da se problem krije stalno pod tepih i da se zataškava nego da se o njemu priča i da se rešava", analizirao je glumac Ivan Čuić

Film "Sveta obitelj" bio je prikazan na Sao Paulo International Film Festivalu u Brazilu.

Ekipu čine još direktor fotografije Filip Tot, montažer Ivor Šonje, kompozitor muzike Stanislav Kovačić.