2. mart 2024 19:00

Premijera argentinskog filma "Delikventi" večeras na 52. FEST-u

Izvor: TANJUG

podeli vest

Premijera argentinskog filma "Delikventi" večeras na 52. FEST-u

Foto: Tanjug video

BEOGRAD – Premijera argentinskog filma “Delikventi” scenariste i reditelja Rodriga Morena biće održana večeras u Dvorani Kulturnog centra Beograda u okviru 52. FEST-a.

Tročasovni triler u Glavnom takmičarskom programu biće prikazan i sutra u matine terminu (11:30h) u Mts Dvorani (sala 6).

Film je rađen u koprodukciji četiri zemlje - Argentine, Luksemburga, Brazila i Čilea.

Glumica Margarita Molfino u obraćanju medijima je rekla da je reditelja Morena upoznala nakon što je pročitala scenario "Delinkventi".

"Bila sam veoma upoznata sa njegovom kinematografijom i videla sam dobru priliku za našu saradnju. Gledala sam njegove filmove i značilo mi je što je baš mene angažovao. Iako je to prevashodno muški film, ono što mi se veoma dopada jeste što se u samom filmu pokazuje ta ranjivost muškarca, kao i njihova suština stvari u doba feminizma", rekla je ona.

Njeni glumački partneri u trileru "Delikventi" su Daniel Elias i Esteban Bigliardi.

Margarita Molfino je primetila da ta dva muškarca sebe prikazuju u nekom drugom svetlu i da im njen lik u tome značajno pomaže, te da je delimično istaknut i feminizam u filmu.

"Film je prošao veoma uspešno u mnogim zemljama kao naravno i u rodnoj Argentini, i dalje osvaja nagrade. Ovo je povratak pravom bioskopskim filmu, jednom bioskopskom iskustvu, jer je bilo potrebno vreme da se publika u Argentini vrati u sale. Posebno je nastala pauza tokom pandemije korona virusa i sada konačno gledaoci vole da idu u bioskope, i "Delikventi" je pravi bioskopski film koji vraća publiku u dvorane", zaključila je Molfino.

"Delikventi" su osvojili i nagrade: Čikago - “Zlatni Hjugo” za najbolji film, Gent - Gran-pri za najbolji film, Jerusalim - Specijalno priznanje, Havana - najbolja režija, fotografija i montaža, kao i Filadelfija - nagrada žirija za najbolji film.

Argentinski reditelj Moreno je rođen u Buenos Ajresu gde i živi, a njegovi filmovi su nagrađivani na mnogim filmskim festivalima, u Berlinu, San Sebastijanu, Torontu, Sandensu, Roterdamu.