30. mart 2024 20:42

Film "Flotacija" osvojio Gran pri na 71. Martovskom festivalu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Film "Flotacija" osvojio Gran pri na 71. Martovskom festivalu

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Film “Flotacija” autora Zoje Jano i Aleksandra Tatića dobitnik je Gran prija na 71. Martovskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu. 

Poslednjeg dana festivala dodeljene su četiri nagrade u nacionalnim kategorijama. 

Najvažnija nagrada - Gran pri 71. Martovskog festivala osvojio je film “Flotacija” autora Zoje Jano i Aleksandra Tatića. 

Najbolje ostvarenje u konkurenciji eksperimentalni film i video art je film “Omiljeni” reditelja Nikole Dimitrovića i producentkinje Jelisavete Ivković.

Najbolji animirani film je “Valjd star” Rastka Milojkovića. 

Ostvarenje “530” Danila Stanimirovića nagrađeno je u konkurenciji kratkog igranog filma. 

Najbolji dokumentarni film do 50 minuta je “Portret umirućeg Džina” autora Stefana Đorđevića, dok je nagradu za najbolji film preko 50 minuta osvojio Nemanja Vojinović za ostvarenje “Flašaroši”.

Film “Televizija iznenada” sudansko-katarakske kooprodukcije najbolji je film u međunarodnoj kategoriji. 

Žiri je podelio i strukovne nagrade. 

Priznanje za najbolju režiju dobio je film “Komšija Abdi”. 

U konkurenciji za najbolju animaciju, nagradu je osvojio film “Porodični portret” u francusko-srpsko-hrvatskoj kooprodukciji. 

Za najbolji zvuk nagrađen je poljski animirani film “Zima”, dok je za najbolji scenario nagrađen film “Prizvan i pozvan”. 

Nagradu za najbolju kameru i dobio je film “Flašaroši”, dok je nagrada za najbolju montažu pripala ostvarenju “Sanjalice”. 

Ove godine na programu festivala bilo je 98 ostvarenja u takmičarskom programu, od toga 80 premijera. 

Poslednjeg dana festivala beogradsku premijeru imao je film Sabahudina Topalbećirovića “Magična sedmica” posvećen legendarnom jugoslovenskom košarkašu i trostrukom NBA šampionu Toniju Kukoču.