12. april 2024 13:13

Beldoks predstavlja pobedničke filmove sa najvećih svetskih filmskih festivala

Izvor: TANJUG

podeli vest

Beldoks predstavlja pobedničke filmove sa najvećih svetskih filmskih festivala

Foto: BELDOCS, PROMO

BEOGRAD - Sedamnaesti Beldoks festival, koji će se održati od 22. do 29. maja u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, predstaviće publici brojne dokumentarne filmove nagrađivane na najvećim svetskim festivalima, saopštili su distributeri.

Na ovogodišnjem programu gledaoci će moći da pogledaju pobedničke filmove sa Kanskog festivala, Sandensa, Berlinalea, CPH:DOX festivala u Kopenhagenu, Cinema du reel festivala u Parizu i drugih svetskih smotri kinematografije.

"Čast nam je da prikažemo višestruko nagrađene, hrabre filmove unutar ovogodišnje selekcije, koja je zaista jača i svestranija nego ikad. Ovi filmovi služe kao testament neumoljivoj i neuništivoj moći filmske umetnosti da izazove emocije, pokrene debate i oblikuje kulturnu sferu društva. Savršenim balansom između narativnog i vizuelnog pripovedanja, autori ovih dela publici prikazuju svoj jedinstveni pogled na svet koji se ubrzano menja", izjavio je umetnički direktor Beldoksa Marko Grba Singh.

Neki od filmova koji će biti prikazani su "Majka svih laži", "Direktna akcija", "Neka nova divljina", "Holivudgejt", "Agent sreće", a srpske premijere će na Beldoksu imati i već najavljeni filmovi "Topli film" Dragana Jovićevića, "Menus-Plaisirs Les Troisgros" Frederika Vajzmana i "Okupirani grad" Stiva Mekvina.