23. april 2024 15:39

Nagrada SKD Biljana Jovanović pripala Bori Ćosiću i Srđanu Vučiniću

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nagrada SKD Biljana Jovanović pripala Bori Ćosiću i Srđanu Vučiniću

Foto: Shutterstock.com/ Iren Moroz, ilustracija

BEOGRAD - Nagrada "Biljana Jovanović" pripala je Bori Ćosiću za knjigu "Ruski vrtlar" i Srđanu Vučiniću za "Srećne dane", saopštilo je danas Srpsko književno društvo (SKD).

Na konkurs je stiglo 207 naslova najrazličitijih žanrova, u širi izbor je ušlo 17, a u uži šest, da bi žiri u kome su Dragan Bošković, Danica Vukićević i Tijana Matijević jednoglasno odlučio da nagradu za 2023. godinu ponesu dve knjige, navedeno je u saopštenju.

Nagrada se dodeljuje u cilju afirmacije književnih vrednosti koje su deo autentičnog književnog govora spisateljice i aktivistkinje Jovanović (1953-1996), urbanog senzibiliteta i duha pobune protiv malograđanskog morala, konvencija i normi, tabua i zabrana svih vrsta, društvenih i književnih.

Žiri je ocenio da Ćosićev roman "donosi istančane naracije i sofisticirani stil koji reflektuje dubinske auto-poetičke niti" i "bavi se temama egzila i identiteta, oslikavajući tragediju nemogućnosti ukorenjivanja".

Kako je navedeno, "Srećni dani" Vučinića "predstavljaju eru priče koja istovremeno gubi sebe, ističući kroz hiperboličnu prozu vreme raspada i identitetske krize".

"Ova knjiga odražava beskrajnu potragu za smislom u haosu postjugoslovenske stvarnosti“, objasnio je žiri.

U najužem izboru bili su i naslovi "D Studžis I pohovane tikvice" Stevica Šepre Mihajlova, "Istorija baštovanstva" Dubravke Matović, "Fjodorov džez" Dragoslava Đedovića i "Master klas" Dragice Stojanović.