22. april 2024 14:08

Festival Molijerovi dani od 8. do 11. maja u tri grada

Izvor: TANJUG

podeli vest

Festival Molijerovi dani od 8. do 11. maja u tri grada

Foto: Promo

BEOGRAD - Festival "Molijerovi dani" biće održan od 8. do 11. maja, u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, uz susrete sa piscima Andrejem Makinom, Majlis Besri i Kristijanom Laksom, saopštio je danas Francuski institut.

Manifestacija posvećena savremenoj francuskoj literaturi počinje 8. maja svečanim proglašenjem "Srpskog Gonkura“, književne nagrade jedinstvene po tome što je dodeljuju mladi, najavljeno je u saopštenju.

"U prisustvu Makina, kao i predstavnika srpske književne scene, frankofonih ambasadora i medija, studenti univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, koji su analizirali četiri francuska romana iz poslednje selekcije za Gonkurovu nagradu, proglasiće svog favorita", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, u konkurenciji su romani "Bdeti nad njom" Žan-Batist Andree, "Humus" Gaspara Keniga, "Sara, Suzan i pisac" Erika Renara i "Tužni tigar" Než Sino.

Roman koji studenti budu proglasili najboljim biće preveden na srpski jezik.

Kako je najavljeno, razgovor sa Makinom biće priređen u Beogradu 8. maja u Francuskom institutu, a 10. maja će biti druženje sa čitaocima i potpisivanje knjiga u Knjižari Delfi SKC, dok će u Novom Sadu gostovati 9. maja u Biblioteci Matice srpske.

U okviru 17. "Molijerovih dana", književnica Besri će gostovati u Beogradu 9. maja u Francuskom institutu i u Kragujevcu 10. maja u Studentskom kulturnom centru.

Strip autor Laks dolazi u Beogradu 10. maja u Francuski institut i u Novi Sad 11. maja u knjižaru "Zenit", a u razgovorima sa autorom učestvovaće Pavle Zelić, Jovan Gvero i Dejan Savić.

Festival "Molijerovi dani" jedna je od prvih u nizu manifestacija u okviru programa "Ritam francuske kulture", koji Francuski institut u Srbiji priređuje u čast Letnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje se ove godine održavaju u Parizu.