25. maj 2023 15:55

Filharmonija svira "Carski koncert" zajedno sa Korobejnikovim i Felcom 26. maja u Kolarcu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Filharmonija svira "Carski koncert" zajedno sa Korobejnikovim i Felcom 26. maja u Kolarcu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Šef-dirigent Gabrijel Felc predvodi Beogradsku filharmoniju na koncertu 26. maja u Kolarcu, a kao solista sa orkestrom nastupa pijanista Andrej Korobejnikov, najavili su iz Filharmonije.

Na repertoaru je "car" klavirskih koncerata, Betovenov Emperor, kao i kompozicije Berga i Mocarta.

Filharmonijska sezona posvećena svetskim metropolama stiže do Beča, centra muzičkog života Evrope.

Program ovog koncerta spaja kompozitore čije je stvaralaštvo neodvojivo vezano za ovu muzičku prestonicu.

Andrej Korobejnikov, jedinstveni pijanista sa unikatnim osećajem za klavir i tehničkim majstorstvom, neosporno je jedan od najspretnijih i najdarovitijih umova u klasičnoj muzici.

Ne samo da broji u vodeće pijaniste današnjice, jedan je od najtraženijih i najneobičnijih umetničkih interpretatora našeg vremena.

Pred filharmonijskom publikom, izvešće blistav Betovenov Peti koncert za klavir i orkestar, nazvan carski - Emperor, zbog zvoje trijumfalne atmosfere.

Prva proba pijaniste sa orkesrom bila je prilika za druženje sa tinejdžerima za koje je dirigent Felc pripremio vodič kroz Betovenovo stvaralaštvo.

Pored mladih iz beogradskih škola i gimnazija, specijalni gosti ovog posebnog časa muzičkog bili su i učenici iz Prokuplja, pobednici novogodišnjeg izazova Beogradske filharmonije.

Pored klavirskog remek dela u petak uveče na Kolarcu, na programu su Tri komada za orkestar Albana Berga, kao i Mocartova simfonija broj 29, koju je komponovao sa 18 godina.